Βotox – Συχνές Ερωτήσεις

10 Μαΐου 2020
botox-e1551660333371.jpg

1) Τί είναι το BOTOX;

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική αγωγή που ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ τις ρυτίδες έκφρασης του προσώπου, αλλά και ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ τη δημιουργία τους.

Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, που γίνεται με μικροσκοπικές εγχύσεις BOTOX στην περιοχή του Προσώπου.

Το BOTOX μέσω μιας πολύ λεπτής βελόνας, εγχέεται στους μύες που δημιουργούν τις ρυτίδες στο Πρόσωπο.

Το BOTOX είναι ένα φάρμακο, γνωστό από πολύ παλιά από τη χρήση του στην Οφθαλμολογία και τη Νευρολογία, που ήδη πάνω από τουλάχιστον 25 χρόνια προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες και στην Αισθητική Χειρουργική.

Το BOTOX είναι ουσιαστικά μία πρωτεΐνη που παράγεται από το μικροοργανισμό Clostridium Botulinum. Είναι γνωστό ως Βοτουλινική τοξίνη τύπου Α ή αλλαντική τοξίνη.

Αποτελεί τη Νο 1 Θεραπεία Αντιγήρανσης σε ΌΛΟΝ τον ΠΛΑΝΗΤΗ με 10 εκατομμύρια εφαρμογές ετησίως και 50.000 στην Ελλάδα, διότι έχει καταπληκτικά Αποτελέσματα και πολλές άλλες σημαντικές ιδιότητες.

Δείτε: Πλεονεκτήματα του BOTOX στην επόμενη Ερώτηση.

Είναι αναμφισβήτητα ό, τι καλύτερο διαθέτουμε σήμερα για την εξαφάνιση των ρυτίδων στο Πρόσωπο.

Επιτυγχάνει εύκολα και χωρίς προβλήματα θεαματική Αισθητική βελτίωση του Προσώπου σας.

 

2) Ποιά είναι τα Πλεονεκτήματα του BOTOX; Πονάει;

 • Θεαματικά αποτελέσματα
 • Μηδαμινό κόστος σε σχέση με το αποτέλεσμα
 • Ασφαλές φάρμακο με μακροχρόνιες μελέτες
 • Πολυέτης διεθνώς ευρύτατη χρήση του καθημερινά
 • Χρησιμοποιείται και σε άλλες Ιατρικές ειδικότητες με διαφορετικές ενδείξεις
 • Ελάχιστο χρόνο εφαρμογής
 • Ανώδυνη Θεραπεία
 • Άμεση επιστροφή στην εργασία ή στο σπίτι
 • Προσαρμογή της Θεραπείας στις ανάγκες του κάθε ασθενούς, με δυνατότητα διορθώσεων
 • Αναστρέψιμο αποτέλεσμα

Το BOTOX είναι μια από τις πιο ανώδυνες Θεραπείες. Εάν θέλετε να μην νοιώσετε τίποτα, ούτε το τσίμπημα μιας λεπτότατης μικροβελόνας, βάζετε κάποια αλοιφή τοπικού αναισθητικού (πχ Emla) μια ώρα πριν το BOTOX με συνεχείς επαλήψεις ανά 15 λεπτά.

 

3) Σε ποιες περιοχές βοηθάει το BOTOX;

Το BOTOX κάνει θαύματα:

I. στις ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια,

II. Στις οριζόντιες ρυτίδες του Μετώπου και

III. στο έξω πλάγιο των οφθαλμών (πόδι χήνας), όπως και

IV. σε περιπτώσεις που θέλουμε άνοδο ή κάθοδο των φρυδιών.

Τα προαναφερόμενα αποτελούν τις συνήθεις εφαρμογές του BOTOX, που έχουν ευρύτατη χρήση. Η εξέλιξη όμως κάθε Τεχνικής ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΠΟΤΕ !!!

Το BOTOX χρησιμοποιείται σήμερα από έμπειρους συναδέλφους με εξειδικευμένη εμπειρία στο Πρόσωπο και σε άλλες περιοχές, πέραν των προαναφερόμενων, όπως σε ρυτίδες α) της μύτης, β) γύρω από το στόμα (σε επιλεγμένες περιπτώσεις) και γ) στο λαιμό.

Η σωστή εφαρμογή του Botox είναι εφικτή ΜΟΝΟΝ με την άριστη γνώση Ανατομίας του Προσώπου, καθώς και της λειτουργίας των μυών του.

 

4) Πόσα χρόνια χρησιμοποιείται το BOTOX για την καταπολέμηση των ρυτίδων;

Το 2002 έλαβε το BOTOX για πρώτη φορά έγκριση από το FDA για τις ρυτίδες του Προσώπου, αλλά εχρησιμοποιείτο ήδη από το 1989 στην Οφθαλμολογία για τον στραβισμό κλπ.

 

5) Το BOTOX είναι ασφαλές φάρμακο, μπορεί να έχει παρενέργειες;

Το BOTOX  είναι εξαιρετικά ασφαλές φάρμακο.

Χρησιμοποιείται πάνω από 25 χρόνια παγκοσμίως και σε πολλές Ιατρικές Ειδικότητες, πέραν της Αισθητικής Χειρουργικής του Προσώπου.

Η χρήση του λοιπόν είναι ευρύτατη και για διάφορες αιτίες, ενώ σε κάποιες Ειδικότητες χρησιμοποιείται σε δοσολογία πολύ μεγαλύτερη της απαιτούμενης για το Πρόσωπο.

Πέρα από την ευρύτατη χρήση του διεθνώς, η διάρκεια δράσης του φαρμάκου είναι περιορισμένη και επομένως πλήρως αναστρέψιμη, οπότε δεν τίθεται θέμα σκέψης για κάποια παρενέργεια.

Διεθνείς πολυετείς μελέτες επιβεβαιώνουν ότι δεν διαπιστώθησαν κάποιες παρενέργειες από τη χρήση του.

 • Το φάρμακο είναι εγκεκριμένο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για τη θεραπεία των ρυτίδων έκφρασης, όπως βέβαια και σε όλα σχεδόν τα κράτη (Η.Π.Α., Καναδάς, Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία, Ιταλία κ.ά.).

 

6) Τι θεραπεύεται με το BOTOX και πως επιτυγχάνει τη δράση του;

Το BOTOX με απλά λόγια μειώνει τις συσπάσεις των μυών με αποτέλεσμα αυτοί να χαλαρώνουν, να μην μπορούν να συσπαστούν έντονα και άρα να μην δημιουργούν ρυτίδες (αυτές είναι οι λεγόμενες δυναμικές ρυτίδες, δημιουργούμενες κατά την έκφραση).

Στην περίπτωση που οι ρυτίδες έχουν γίνει μόνιμες (οι λεγόμενες στατικές ρυτίδες, που υπάρχουν σταθερά και κατά την ηρεμία), η δράση του Botox οδηγεί στη σταδιακή λείανση και μείωση του βάθους των. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και γι’ αυτό η χρήση του BOTOX συστήνεται να γίνεται από νωρίς για πρόληψη, με την εμφάνιση των πρώτων επιβαρυντικών σημείων, οπότε η αποτελεσματικότητα του είναι καλύτερη.

Εάν μια μόνιμη ρυτίδα έχει γίνει πολύ βαθιά, θα απαιτηθεί συνδυασμός BOTOX με Υαλουρονικό.

Επομένως το BOTOX στις δυναμικές ρυτίδες κάνει άμεσα θαύματα, αλλά και στις στατικές προσφέρει σημαντική σταδιακή βελτίωση.

Η δράση του BOTOX κατορθώνεται με τον περιορισμό της λειτουργίας των μυών που προκαλούν τις δυναμικές ρυτίδες.

Αυτό επιτυγχάνεται με τον αποκλεισμό της νευροδιαβίβασης στις νευρομυϊκές συνάψεις, οπότε διακόπτεται η νεύρωση των μυϊκών ινών, με κλινικό αποτέλεσμα τη χαλάρωση των μυών.

 

7) Τα αποτελέσματα της Θεραπείας φαίνονται αμέσως; Η όλη Θεραπεία πόσην ώρα διαρκεί;

Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται μετά από 3 – 4 μέρες και βελτιώνονται σταδιακά όλο και περισσότερο για ακόμη 10 – 15 μέρες. Η διαδικασία της χορήγησης του φαρμάκου είναι ολιγόλεπτη (10 – 15 λεπτά), αλλά απαιτείται επιπρόσθετος χρόνος για τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και συζήτησης μαζί σας, προκειμένου να βρούμε την καλύτερη λύση σε αυτό που σας απασχολεί.

ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ. Θέλουμε ΠΑΝΤΑ να κάνουμε το ΤΕΛΕΙΟ για τον Ασθενή μας.

Σημασία έχει να γίνουν ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΑ. Κάθε στάδιο πρέπει να ελέγχεται απόλυτα.

Η ποσότητα του φαρμάκου που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να καθοριστεί από έναν ειδικά εκπαιδευμένο ιατρό, γιατί η Θεραπεία προσαρμόζεται στις ανάγκες του δικού σας Προσώπου.

 

8) Υπάρχουν αντενδείξεις για το BOTOX (ΜΠΟΤΟΞ);

Το BOTOX έχει μηδαμινή συστηματική απορρόφηση από τον Οργανισμό, οπότε ΔΕΝ επηρεάζεται οιαδήποτε άλλη Θεραπεία κάνετε.

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ σε Αλλεργία στη Βοτουλινική Τοξίνη (BOTOX) και Μυασθένεια.

ΟΧΙ σε Κύηση και Θηλασμό.

ΠΡΟΣΟΧΗ σε τυχόν υπάρχουσα Φλεγμονή στην περιοχή της ένεσης.

 

9) Είναι η θεραπεία του BOTOX κατάλληλη για μένα; Μπορώ να τη σταματήσω όποτε θέλω;

Η Θεραπεία του BOTOX είναι η καλύτερη επιλογή για τον καθένα και αποτελεί την απλούστερη λύση για την καταπολέμηση των ρυτίδων.

Εάν θέλετε να έχετε πάντα ένα πιο νεανικό Πρόσωπο με άμεσα καταπληκτικά Αισθητικά Αποτελέσματα, ξεκινήστε το και θα μας θυμάστε!

Σαφέστατα μπορείτε να το δοκιμάσετε μια ή περισσότερες φορές και να σταματήσετε, όποτε θέλετε στην απίθανη περίπτωση, που κάτι δεν σας αρέσει.

Επομένως, εάν δεν έχετε κάποια αντένδειξη, όπως αυτές που αναφέρονται στην προηγούμενη ερώτηση και προβληματίζεστε για τις ρυτίδες του Προσώπου σας, που τώρα άρχισαν να εμφανίζονται ή τελευταία έγιναν πιο έντονες και θέλετε να φαίνεσθε ακόμα πιο νέοι και πιο ξεκούραστοι:

Η Καλύτερη λύση είναι το BOTOX ενδεχομένως σε συνδυασμό με κάποια άλλη Θεραπεία (Υαλουρονικό, Μεσοθεραπεία κλπ). Κλείστε ραντεβού !

Σας περιμένουμε να συζητήσουμε την καλύτερη λύση για εσάς !

 

10) Υπάρχουν Επιπλοκές από το BOTOX (ΜΠΟΤΟΞ);

Συνήθως οι επιπλοκές οφείλονται ή σε λάθος τεχνική από τον Ιατρό ή σε μη εφαρμογή των Οδηγιών από τον Ασθενή. Αυτές είναι:

 • Πτώση του άνω βλεφάρου,
 • Ασυμμετρία των φρυδιών ή Ανόρθωση ή Πτώση τους
 • Διπλωπία
 • Μικρό Εκτρόπιο των κάτω Βλεφάρων
 • Πτώση ή/και Ασυμμετρία του άνω Χείλους
 • Παγωμένη έκφραση του Προσώπου
 • Πτώση της γωνίας του Στόματος
 • Εκχυμώσεις

Μετά την εφαρμογή της Θεραπείας μπορεί να δημιουργηθούν κάποιες μελανιές στα σημεία της έγχυσης, που υποχωρούν πολύ σύντομα.

Σπανιότατα μπορεί να παρουσιαστεί Βλεφαρόπτωση.

 • Είναι προφανές ότι η εμπειρία του Γιατρού ελαχιστοποιεί και αυτές τις σπάνιες πιθανότητες επιπλοκών, οι οποίες ούτως ή άλλως είναι προσωρινές, όπως και η δράση του BOTOX.

 

11) Πόσο κοστίζει η Θεραπεία με Botox;

Το BOTOX είναι μια αναντικατάστατη προς το παρόν Θεραπεία απάλυνσης των ρυτίδων με πολύ προσιτό κόστος. Η ευρύτατη χρήση του αφορά άτομα κάθε οικονομικού επιπέδου με σημαντική συμμετοχή ασθενών ιδιαίτερα χαμηλού εισοδήματος.

Εάν σας απασχολεί η λεπτομέρεια του κόστους θα πρέπει να μας επισκεφθείτε και να αξιολογήσουμε μαζί το μέγεθος του προβλήματός σας και τις δυνατές λύσεις του. Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας.

Απλά να ξέρετε ότι το BOTOX είναι μια Θεραπεία, που πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του δικού σας Προσώπου. Κάθε Ασθενής ΔΕΝ είναι ίδιος με τον προηγούμενο. Άλλη ποσότητα υλικού χρειάζεται ένας άντρας ή ένα εύσωμο άτομο και άλλη μια γυναίκα ή ένα αδύνατο άτομο.

Το κόστος της Θεραπείας με BOTOX διαφέρει από άτομο σε άτομο, αφού και η δόση εξατομικεύεται στο κάθε άτομο, άρα και η ποσότητα του φαρμάκου είναι διαφορετική.

Σημαντικοί παράμετροι για την ποσότητα του απαιτούμενου υλικού και κατά συνέπεια του κόστους του Botox είναι το φύλο, η σωματική διάπλαση, ηλικία, μέγεθος προβλήματος, περιοχές εφαρμογής κλπ.

Όπως γνωρίζετε, το χαμηλότερο κόστος σε οτιδήποτε δεν αντιστοιχεί πάντα και σε οικονομία χρημάτων.

Επί του προκειμένου, εάν η διάρκεια του αποτελέσματος είναι μικρότερη, θα αναγκαστεί κανείς να το επαναλάβει, οπότε τα έξοδα για το ίδιο πρόβλημα διπλασιάζονται.

Η εξατομικευμένη διάγνωση της κάθε περίπτωσης από τον ειδικό Ιατρό θα ορίσει και το κόστος της Θεραπείας, το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι πολύ λογικό σε συνάρτηση με το ορατό αποτέλεσμα και την ασφάλεια της Θεραπείας.

Σημασία για εμάς έχει ο άνθρωπος και κάθε οικονομικό θέμα είναι δευτερεύον. Είμαστε πάντα δίπλα σας να βοηθήσουμε στην επίλυση κάθε προβλήματός σας. Σας περιμένουμε !!!

 

12) Πόσο καιρό κρατάει η δράση του Botox; Είναι σταθερή η βελτίωση ή αυξομειώνεται;

Περίπου για έξι μήνες θα έχετε απαλλαγεί από τις συγκεκριμένες ρυτίδες σας, ενώ οι μύες του Προσώπου σας θα μπορούν να συσπώνται χαλαρά.

Κανείς ΔΕΝ θα μπορεί να καταλάβει τη Θεραπεία αυτή που κάνατε !!!

Το ΠΡΟΣΩΠΟ θα διατηρήσει την ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ του και θα είναι απλά, ακόμη πιο όμορφο και χωρίς κάποιες ρυτίδες.

Κάποιες αυξομειώσεις στη δράση του φαρμάκου ΔΕΝ θα σας είναι κλινικά αντιληπτές, δηλαδή ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ την επανεμφάνιση των ρυτίδων, διότι οι μύες έμαθαν να υπολειτουργούν και επανέρχονται σχεδόν με την πλήρη αποδρομή του φαρμάκου.

Το φάρμακο σταδιακά θα φτάσει στο maximum της δράσης του και μετά αρχίζει η αποδρομή του.

Εάν γίνονται Θεραπείες σταθερά ανά εξάμηνο, τόσο βαθύτερη θα γίνεται σταδιακά η δράση του φαρμάκου, οπότε θα μπορείτε να απολαμβάνετε το αποτέλεσμα της Θεραπείας σας περισσότερο και για διάστημα ακόμη μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Αρχικά, μετά την ένεση δεν φαίνεται κάποια βελτίωση.

Τα πρώτα καλά σημάδια αρχίζουν να είναι ευδιάκριτα συνήθως μετά από 3 – 4 ημέρες από τη Θεραπεία και θα μπορείτε να απολαύσετε τη νεότερη εμφάνιση σας, χωρίς να φαίνεται τίποτα από αυτό που κάνατε.

Το οριστικό αποτέλεσμα του BOTOX το βλέπει κανείς μετά από 2 περίπου εβδομάδες.

 

13) Από ποιούς παράγοντες εξαρτάται η επιμήκυνση του χρόνου δράσης του φαρμάκου;

Φυσικά η διάρκεια δράσης του φαρμάκου εξαρτάται από όλους τους παράγοντες που συμμετέχουν στη Θεραπεία αυτή, δηλ.: Α) Γιατρός (από την τεχνική που εφαρμόζει), Β) Ασθενής (βάρος, ηλικία κλπ) και Γ) Φάρμακο (ποσότητα και είδος του).

Α) Ο παράγων Ιατρός είναι πολύ σημαντικός, ακόμα και σε αυτό το σχετικά απλό θέμα της ένεσης ενός φαρμάκου, διότι:

A.1) Η ένεση αυτή θα επηρεάσει τη λειτουργία κάποιου μυός σε μια περιοχή με πολλούς γειτνιάζοντες μύες ανά εκατοστό, που μερικά χιλιοστά βαθύτερα υπάρχουν άλλοι. Επομένως, η σχετική γνώση μόνον δεν φτάνει!

Α.2) Ένας έμπειρος Ιατρός έχει καλύτερα αποτελέσματα όχι μόνον στην αποφυγή επιπλοκών, αλλά και στη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια διατήρησης του επιθυμητού αποτελέσματος με την ίδια δοσολογία φαρμάκου.

Δεν είναι όλες οι εφαρμογές ίδιες! Ακόμα και στο ίδιο σημείο είναι πολύ σημαντικό το πώς θα γίνει το BOTOX, βάσει ποιάς Τεχνικής (τεράστιο θέμα, αλλά δεν αφορά την παρούσα ενημέρωση).

Επομένως έχει μεγάλη σημασία: Ποιός και Πώς θα κάνει το BOTOX;

Α.3) Το κάθε Πρόσωπο έχει τις δικές του ανάγκες. Επομένως, χρειάζεται ο Ιατρός να είναι σε θέση να προσαρμόσει τη Θεραπεία στο δικό σας Πρόσωπο, να εξατομικεύσει τα πάντα, μελετώντας λεπτομερώς σε ποια σημεία ακριβώς θα κάνει την ένεση και ποια ποσότητα φαρμάκου θα πρέπει να χρησιμοποιήσει, προκειμένου να επιτευχθεί το άριστο αποτέλεσμα στη δική σας περίπτωση.

Επομένως το μυστικό κρύβεται στην εμπειρία του κάθε Ιατρού, προκειμένου να μπορείτε να απολαύσετε πάντα το καλύτερο.

Β) Ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει τις γραπτές Οδηγίες που θα του δώσουμε και να προγραμματίσει να κάνει τις Θεραπείες του σε τακτά χρονικά διαστήματα, γιατί συνήθως μετά από 3 – 4 ενσταλλάξεις φαρμάκου μπορεί να αυξηθεί το μεσοδιάστημα των αναγκαίων θεραπειών του.

Γ) Το φάρμακο θα πρέπει να είναι εγκεκριμένο και να κυκλοφορεί επίσημα και να είναι άριστα συντηρημένο.

 

14) Πώς θα είμαι αμέσως μετά τη Θεραπεία με BOTOX;

Θα αισθάνεσθε υπέροχα !!!

Καμία ταλαιπωρία, κανένας πόνος !!!

Μπορείτε να συνεχίσετε το πρόγραμμα σας, επιστρέφοντας στην εργασία σας ή στο σπίτι σας.

Οι κάποιες μηδαμινές υπεγέρσεις του δέρματος (εν είδει κεφαλής καρφίτσας) από την έγχυση του φαρμάκου εξαφανίζονται μετά από λίγα λεπτά.

Σπανιότατα κάποιοι, λόγω αναίτιου άγχους για την όλη διαδικασία, μπορεί να κάνουν ελαφρύ πονοκέφαλο για λίγη ώρα μετά, που συνήθως περνάει φεύγοντας από το Ιατρείο, όταν συνειδητοποιούν ότι δεν ήταν τίποτα επώδυνο.

Παρακαλούμε τηρήστε τις απλές Οδηγίες που γραπτά θα σας δώσουμε, όπως πχ. να μην τρίβετε το πρόσωπό σας, να μην σκύβετε κλπ και προετοιμαστείτε να απολαύσετε τα αποτελέσματα της Θεραπείας σας, δηλ. το ακόμη πιο όμορφο Πρόσωπό σας.

 

15) Πόσο συχνά πρέπει να κάνει κανείς BOTOX;

Η δράση του BOTOX κρατάει περίπου 5 – 6 μήνες. Ενδεχομένως, εάν το ξεκινάτε τώρα για πρώτη φορά ίσως να κρατήσει κάπως λιγότερο. Επομένως, σαν χρονικό διάστημα σημειώστε αρχικά σε συνήθεις, μη παραμελημένες, περιπτώσεις το «ανά εξάμηνο».

Ακόμη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε το Συμπέρασμα από διάφορες Κλινικές Μελέτες, οι οποίες έχουν δείξει ότι μετά από 3 – 4 Θεραπείες, το μεσοδιάστημα μεταξύ 2 εφαρμογών αυξάνεται, μιας και περιορίζονται οι κινήσεις που προκαλούσαν τις ρυτίδες.

Αυτό προϋποθέτει ένα τηρούμενο πρόγραμμα Θεραπειών και τακτικό επανέλεγχο από τον γιατρό σας, αλλά από την άλλη πλευρά έχει το πλεονέκτημα ότι αυξάνονται τα μεσοδιαστήματα των εφαρμογών.

 

16) Πότε πρέπει να ξεκινήσει κάποιος BOTOX ή ακόμη καλύτερα σε ποιές ηλικίες γίνεται;

Θα πρέπει να ξεκινήσει κανείς το BOTOX με τα πρώτα σημάδια ρυτίδων, η εμφάνιση των οποίων εξαρτάται όχι μόνον από την ηλικία, αλλά και από τον τύπο του δέρματος, τη νευρικότητα του ατόμου και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ισχύει παντού, έτσι και εδώ, ο Χρυσός κανόνας στην Ιατρική: «Καλύτερα να προλαβαίνεις, παρά να θεραπεύεις», γιατί οι ρυτίδες γίνονται εύκολα και γρήγορα, ενώ η αποδρομή τους απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο και ταλαιπωρία.

Η έγχυση του φαρμάκου ΔΕΝ αφήνει σημάδια και κανείς ΔΕΝ θα καταλάβει τίποτα. Το Πρόσωπό σας θα είναι όπως πριν, απλά με λιγότερες συσπάσεις.

Σημειώστε ακόμη, ότι αρχίζοντας τις Θεραπείες νωρίς, δεν θα αναπτύξετε πιθανότατα ρυτίδες, στο βαθμό που προβλεπόταν να εμφανίσετε. Άρα εξασφαλίζετε το πλεονέκτημα να φαίνεστε πάντα μικρότερης ηλικίας από ότι είσαστε.

 • Η πρόληψη των ρυτίδων είναι η ασφαλέστερη επιλογή για τη διατήρηση της νεανικής εμφάνισής σας για πολλά χρόνια και αποτελεί ένα ακόμη από τα Πλεονεκτήματα του BOTOX !!!

Το BOTOX συνήθως εφαρμόζεται σε άτομα ηλικίας από περίπου 28 – 30 ετών και εφόρου ζωής. Στα μεγαλύτερα άτομα, άνω των 50 – 60 ετών, πολύ βαθιές παραμελημένες ρυτίδες χρειάζονται συνδυασμό BOTOX με Υαλουρονικό, που εξασφαλίζει το γέμισμα της αύλακας της ρυτίδας.     Η ιδιότητα του Υαλουρονικού να απορροφά νερό από τους ιστούς είναι πολύτιμη για αυτή την εφαρμογή.

 

17) Ποιά είναι η διαφορά του ΒΟΤΟΧ με το Υαλουρονικό;

Το BOTOX χαλαρώνει τους μύες και ως εκ τούτου ενίεται ενδομυϊκά. Η μειωμένη σύσπαση των μυών ΔΕΝ δημιουργεί νέες ρυτίδες και απαλύνει τις υπάρχουσες.

Το Υαλουρονικό ΔΕΝ έχει καμία επίδραση στους μύες, ενίεται υποδόρια (αμέσως κάτω από το δέρμα). Η προαναφερόμενη ιδιότητά του να απορροφά νερό είναι πολύτιμη στη βελτίωση του όγκου κάποιων τμημάτων του Προσώπου (πχ περιοχή ζυγωματικών), όπως και στο γέμισμα της αύλακας μεγάλου βάθους ρυτίδων.

Ο συνδυασμός BOTOX και Υαλουρονικού είναι ο πιο συχνός, μπορεί να γίνει ακόμη και την ίδια μέρα και εφαρμόζεται κυρίως σε πολύ έντονες και βαθιές ρυτίδες του Προσώπου, δίνοντας θεαματικά αποτελέσματα, από τα χέρια του έμπειρου Γιατρού.

 

18) Το BOTOX με ποιές άλλες Θεραπείες μπορεί να συνδυασθεί;

Μιλάμε πάντα για το BOTOX  με ποιές άλλες Θεραπείες μπορεί να συνδυασθεί, γιατί το BOTOX από μόνο του είναι μια αναντικατάστατη θεραπεία για την εξάλειψη των ρυτίδων.

Το BOTOX συνδυάζεται συχνότερα με το Υαλουρονικό και όπως προαναφέρθηκε, δίνουν μαζί άριστα αποτελέσματα στην εξάλειψη ιδιαίτερα βαθιών ρυτίδων του Προσώπου.

Εκτός αυτού όμως, μπορεί να συνδυασθεί με διάφορες ακόμη παρεμβάσεις, όπως Μεσοθεραπεία, Laser, Υπερήχους κ.ά.

Βέβαια και το ενδεχόμενο Χειρουργικής επέμβασης για την επίλυση ενός ενδεχομένως βαρύτατου προβλήματος και μη βελτιούμενου με συντηρητικές μεθόδους, παραμένει ανοιχτό.

 

19) Ποιές είναι οι Οδηγίες μετά το BOTOX, τι ΔΕΝ πρέπει να κάνει κανείς;

 • Να μη ξαπλώσει, να μην σκύψει ή να σηκώσει βάρος για 6 ώρες
 • Να αποφύγει την αυξημένη θερμοκρασία στο Πρόσωπο (πιστολάκι μαλλιών, ζεστό νερό)
 • Να μην πάρει Ασπιρίνη ή Οινοπνευματώδη
 • Να μην τρίβει τις περιοχές των ενέσεων

 

20) Υπάρχει περίπτωση να παραμορφωθώ μετά το BOTOX;

Όταν λέτε παραμορφωθείτε υποθέτουμε ότι εννοείτε δύο προβλήματα:

I) Το παγωμένο – ανέκφραστο Πρόσωπο

II) Τη λάθος θέση των φρυδιών

Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση, γιατί η θεραπεία με BOTOX δεν αλλοιώνει καθόλου τα χαρακτηριστικά του Προσώπου, διότι επιτυγχάνει περιορισμό της κίνησης των μυών που κάνουν συσπάσεις και προκαλούν τις ρυτίδες, οπότε χαλαρώνοντας οι μύες, εξαφανίζονται οι ρυτίδες.

Επίσης, η Θεραπεία γίνεται από εξειδικευμένο Ιατρό με βαθιά γνώση της Χειρουργικής του Προσώπου και ως εκ τούτου και της Ανατομίας του, που έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζει τη Θεραπεία σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε Προσώπου.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, χρειάζεται Προσαρμογή – Εξατομίκευση της Θεραπείας στα δεδομένα της δικής σας περίπτωσης. Το κάθε Πρόσωπο δεν είναι ίδιο με το προηγούμενο. Επομένως και η δοσολογία του φαρμάκου, όπως και τα σημεία έγχυσης του φαρμάκου, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να είναι ίδια σε όλους.

Το Πρόσωπο πρέπει μετά τη Θεραπεία να διατηρεί την εκφραστικότητά του.

Τα φρύδια, ανάλογα το Πρόσωπο και την επιθυμία του κάθε ασθενούς, μπορούν εάν θέλουμε να μείνουν στο ίδιο σημείο, να ανορθωθούν ή να κατέβουν.

Επομένως, κάθε άτομο, κάθε Πρόσωπο χρειάζεται το δικό του Σχέδιο Θεραπείας, στηριζόμενο στη σωστή μελέτη της κάθε περίπτωσης.

Σεβόμενοι τη θέληση του κάθε ασθενούς μας, έχουμε σαν στόχο το εντελώς φυσικό πρόσωπο, που θα διατηρεί την εκφραστικότητά του.

Βασικά στάδια για την οργάνωση της τέλειας Θεραπείας με BOTOX είναι: I) το ιατρικό ιστορικό, II) η φωτογράφηση του Προσώπου, εάν συμφωνεί ο ασθενής και III) η διατήρηση αρχείου με τις μονάδες που ενέθησαν.

Το αποτέλεσμα θα είναι φανταστικό!

-Εμφυτευματα Δοντιων Κατεχακη-Εμφυτευματα Δοντιων Εθνική Αμυνα-Εμφυτευματα Δοντιων Πανορμου-Εμφυτευματα Δοντιων Χολαργος-Εμφυτευματα Δοντιων Νομισματοκοπειο-Εμφυτευματα Δοντιων Αγια Παρασκευη-Εμφυτευματα Δοντιων Αμπελοκηποι-Εμφυτευματα Δοντιων Ιλισια-Εμφυτευματα Δοντιων Ερυθρος-Εμφυτευματα Δοντιων Μαρουσι-Εμφυτευματα Δοντιων Κηφισια-Εμφυτευματα Δοντιων Γουδι-Εμφυτευματα Δοντιων Αλεξανδρας-Εμφυτευματα Δοντιων Κηφισια -Εμφυτευματα Δοντιων Χαλανδρι-Εμφυτευματα Δοντιων Ψυχικο-Εμφυτευματα Δοντιων Κυπρος-Εμφυτευματα Δοντιων Λευκωσια -Εμφυτευματα Δοντιων Λεμεσος-Εμφυτευματα Δοντιων Λαρνακα-Εμφυτευματα Δοντιων Φιλοθεη-Εμφυτευματα Δοντιων Πατησια-Εμφυτευματα Δοντιων Αθηνα-Εμφυτευματα Δοντιων Ροδος-Εμφυτευματα Δοντιων Γλυφαδα-Εμφυτευματα Δοντιων Κολωνακι Εμφυτευματα Δοντιων Αλιμος-Εμφυτευματα Δοντιων Ελληνικο-Εμφυτευματα Δοντιων Αργυρουπολη-Εμφυτευματα Δοντιων Βαρη- Εμφυτευματα Δοντιων Βουλα-Εμφυτευματα Δοντιων Βουλιαγμενη-Εμφυτευματα Δοντιων Ηλιουπολη Εμφυτευματα Δοντιων Βαρκιζα-Εμφυτευματα Δοντιων Γαλατσι-Γναθοπροσωπικος Χειρουργος Υγεια-Γναθοπροσωπικος Χειρουργος Νοσοκομειο Υγεια-Γναθοπροσωπικος Χειρουργος Ιατρικο Κεντρο-Γναθοπροσωπικος Χειρουργος Mediterraneo