Συχνές Ερωτήσεις & Απορίες για την Επέμβαση, πριν και μετά

3 Ιουνίου 2021
-ερωτησεις-1200x800.jpg

 

1. Τι είναι τα Εμφυτεύματα Δοντιών;

Τα Εμφυτεύματα Δοντιών είναι η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ, με απόλυτη επιστημονική τεκμηρίωση, σε κάθε απώλεια Δοντιού, ενός ή όλων.

Το Εμφύτευμα ουσιαστικά είναι ένας Κοχλίας από Βιοσυμβατά υλικά, όπως Τιτάνιο ή Ζιρκόνιο, που μιμείται τη ρίζα του δοντιού και τοποθετείται χειρουργικά μέσα στο Οστούν της Γνάθου. Μέσα στην τεχνητή αυτή ρίζα (Κοχλία), σταθεροποιείται η προσθετική αποκατάσταση.

2. Πως τοποθετούνται τα Εμφυτεύματα Δοντιών;

Τοποθετούνται στο Ιατρείο υπό τοπική αναισθησία και στο άρτια εξοπλισμένο Χειρουργείο μας, νοσοκομειακών προδιαγραφών, παρόλο που είναι υπερβολή τέτοια υποδομή για τις επεμβάσεις που πραγματοποιούμε στο Ιατρείο.

Η επέμβαση είναι ΑΝΩΔΥΝΗ και γίνεται με τοπικά αναισθητικά αντίστοιχα με αυτά που χρησιμοποιούνται για τις Οδοντιατρικές εργασίες.

Στο Ιατρείο μας παρόμοιες επεμβάσεις γίνονται, κατά προτίμηση των ασθενών μας, παρουσία Αναισθησιολόγου, ο οποίος χορηγεί ενδοφλέβια νευροαναλγησία, εξαλείφοντας έτσι κάθε ίχνος Πόνου και Άγχους, ενώ παρακολουθεί λεπτομερώς σε monitor τα ζωτικά σημεία του ασθενούς μας. Ο ειδικός Αναισθησιολόγος δεν είναι απαραίτητος, μπορεί όμως να προσφέρει στον ασθενή σημαντική βοήθεια, μειώνοντας την υπερένταση που τυχόν του δημιουργεί η επέμβαση.

Ο Ασθενής καθόλη τη διάρκεια της τοποθέτησης των Εμφυτευμάτων του, επικοινωνεί και μιλάει με το Χειρουργό και τον Αναισθησιολόγο του, μπορεί να συζητήσει μαζί τους, εάν κάτι τον ενοχλήσει ή ακόμη μπορεί να ζητήσει να σταματήσει η όλη διαδικασία για λίγο, εάν κουράστηκε.

Η έμπειρη χειρουργική ομάδα έχει τη μεγαλύτερη σημασία στην όλη επέμβαση.

3. Πλεονεκτήματα των Εμφυτευμάτων – Αναφερόμενα στη Διεθνή Βιβλιογραφία και στο δικό μας Βιβλίο

ΕΝΝΕΑ (9) ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ των Εμφυτευμάτων

ΕΙΚΟΝΑ 7 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ: Σχηματική απεικόνιση εμφυτεύματος με προσθετική αποκατάσταση. Α) Εμφύτευμα, Β) Διαβλεννογόνιο κολόβωμα, Γ) Προσθετική επιεμφυτευματική αποκατάσταση.

I) Τα Εμφυτεύματα Δοντιών έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα, όπως και τα φυσικά δόντια, να διατηρούν το υπάρχον οστούν των γνάθων, πάνω στο οποίο στηρίζονται. Η εξαγωγή ενός φυσικού δοντιού οδηγεί από μόνη της σε απορρόφηση του οστού. Εάν η αποκατάσταση της έλλειψης δοντιών γίνει με κινητή οδοντοστοιχία, η απορρόφηση του οστού γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, διότι οι δυνάμεις μασήσεως αντιρροπούνται από το οστούν των γνάθων. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ότι μετά από χρόνια η συγκράτηση της κινητής οδοντοστοιχίας δεν είναι εφικτή.

II) Με τα Εμφυτεύματα ο ασθενής ξαναβρίσκει τη λειτουργική του ικανότητα στη Μάσηση και την Ομιλία, διότι οι προσθετικές αποκαταστάσεις, που στηρίζονται σε Οδοντικά Εμφυτεύματα, είναι σταθερές. Οι τροφές λειοτριβούνται σωστά και ο ασθενής τρέφεται καλύτερα, όπως παλαιότερα που είχε τα δικά του δόντια. Αυτό σημαίνει ότι ο Οργανισμός γίνεται πιο Υγιής, διότι προσλαμβάνει περισσότερες θρεπτικές ουσίες από τις τροφές, που παλαιότερα δεν μπορούσε να απορροφήσει. Η Ομιλία του παραμένει αναλλοίωτη και η επικοινωνία του με το περιβάλλον αδιαφοροποίητη, παρόλο που μπορεί να έχασε όλα του τα Δόντια.

III)  Η προσθετική εργασία στα Εμφυτεύματα είναι καλύτερη Αισθητικά, ιδιαίτερα εάν έχει χρησιμοποιηθεί με Computer Υποβοηθούμενη Εμφύτευση.

IV) Όλο το Πρόσωπο φαίνεται πιο νεανικό, διότι με τα Οδοντικά Εμφυτεύματα ΔΕΝ απορροφώνται τα Οστά των Γνάθων.

V) Με τα Εμφυτεύματα ΔΕΝ καταστρέφουμε υγιείς οδοντικούς ιστούς, διότι ΔΕΝ τροχίζονται διπλανά δόντια για να φτιάξουμε μια γέφυρα.

VI) Η εξέλιξη σήμερα είναι ότι με τα Εμφυτεύματα μέσα σε μια μέρα οι ασθενείς (σε ιδανικές περιπτώσεις) μπορούν να έχουν καινούργια σταθερά δόντια, ακόμα και σε περιπτώσεις ολικής νωδότητας (πλήρης έλλειψη δοντιών).

VII) Μακροπρόθεσμα, τα Εμφυτεύματα Δοντιών κοστίζουν λιγότερο από τις συμβατικές προσθετικές εργασίες, διότι οι Οδοντοστοιχίες ή κάποια Γέφυρα συνήθως πρέπει να αλλαχθεί ύστερα από 5-7 χρόνια, ενώ τα Εμφυτεύματα και οι Προσθετικές Εργασίες που στηρίζονται σε αυτά, διαρκούν πολύ περισσότερο. Στην προαναφερόμενη αξιολόγηση έχει προσμετρηθεί μόνο το κόστος (αρχικό και διατήρησης της προσθετικής εργασίας σε κλινικά αποδεκτή κατάσταση), χωρίς να περιλαμβάνεται η ποιότητα ζωής που προσφέρουν τα Εμφυτεύματα, που είναι ανεκτίμητη.

ΕΙΚΟΝΑ 15 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ: Τοποθέτηση εμφυτευμάτων στην οπίσθια νωδή περιοχή της κάτω γνάθου (ΔΕ) σε ασθενή με ξηροστομία. Με τον τρόπο αυτό αποφύγαμε την τοποθέτηση μερικής οδοντοστοιχίας, η οποία θα δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα, τόσο στα δόντια στηρίγματα, όσο και στον υποκείμενο βλεννογόνο. Ακτινογραφική απεικόνιση: α) Προεγχειρητικά, β) Μετεγχειρητικά και γ) Μετά τη τοποθέτηση της προσθετικής αποκατάστασης. Κλινική εικόνα μετά τη προσθετική αποκατάσταση (δι, δ2, 83) 

VIII) Προσφέρουν σημαντική βελτίωση της Ψυχολογίας και της Αυτοπεποίθησης.

Ο ασθενής μετά αισθάνεται ότι ξαναγεννήθηκε. Τεράστια Ψυχική, Σωματική, αλλά και Αισθητική βελτίωση. Το να μπορεί κανείς πάλι να τρώει, να μιλάει, να καταπίνει, να συμπεριφέρεται και να αισθάνεται σαν πριν, δηλαδή προτού χάσει τα δόντια του, όπως οι ίδιοι οι ασθενείς μας εξομολογούνται, είναι σίγουρα ουσιαστική Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του.

IX) Μία ακόμα σημαντική παράμετρος, που είναι συνδυασμός των προαναφερόμενων πλεονεκτημάτων V και VII είναι ότι, εάν επιλεγεί η λύσις της κλασικής γέφυρας για την αποκατάσταση αφαιρεθέντος δοντιού, τα τροχισμένα δόντια υφίστανται υφίζηση στα ούλα με την πάροδο του χρόνου, οπότε αποκαλύπτονται οι ρίζες τους και το οστούν που βρίσκεται από κάτω υποχωρεί.

Η κατάσταση επιβαρύνεται από την έκθεση των τροχισμένων δοντιών στους μικροβιακούς παράγοντες του στόματος και την ενδεχόμενη αναγκαιότητα εξαγωγής τους αργότερα.

Η γέφυρα αυτή συνήθως σε πέντε έως επτά χρόνια πρέπει να αλλαχτεί, διότι έχει διαφοροποιηθεί η μορφολογία των ιστών που την στηρίζει.

Δείτε επιγραμματικά πιο κάτω τα Πλεονεκτήματα των Εμφυτευμάτων <στην Ενότητα Β – Απορίες πριν την τοποθέτηση Εμφυτευμάτων>, στην <Ερώτηση 1>.

4. Ποιές είναι οι προϋποθέσεις τοποθέτησης των Εμφυτευμάτων Δοντιών;

Απαιτείται να υπάρχει Επαρκές και Υγιές Οστούν στη Γνάθο σε Ύψος και Πλάτος.

ΕΙΚΟΝΑ 30 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ: Τοποθέτηση τεσσάρων μονοφασικών εμφυτευμάτων για την αποκατάσταση της ολικής νωδότητας της κάτω γνάθου (α) και συρραφή του κρημνού, με τις βίδες επούλωσης να προέχουν του στοματικού βλεννογόνου (β). ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ Ή ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ Η ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ενδεχομένως ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ή και ΜΟΝΙΜΗ, ανάλογα την περίπτωση.

Επομένως, η μακροχρόνια χρήση κινητών οδοντοστοιχιών, που προκαλεί όπως προαναφέρθηκε απορρόφηση του οστού, δημιουργεί αδυναμία στην τοποθέτηση των Εμφυτευμάτων και απαιτεί την πραγματοποίηση αναπλαστικών τεχνικών για την εξασφάλιση του κατάλληλου οστικού υποστρώματος, ώστε να μπορούν να στηριχθούν ικανοποιητικά τα Εμφυτεύματα.

Το Ύψος του οστού προσμετράται και με την Πανοραμική ακτινογραφία, ενώ η Τομογραφία (Dental Scan) δίνει ακριβέστερα στοιχεία του Ύψους αλλά και του Πάχους.

Εάν από τη μελέτη των Ακτινογραφιών διαπιστωθεί ότι το Οστούν δεν επαρκεί σε Ύψος ή Πάχος, απαιτούνται τεχνικές Ανάπλασης, που σήμερα έχουν ιδιαίτερα απλοποιηθεί (χρησιμοποίηση του Αίματος του Ασθενούς κλπ). 

ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ της ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ των ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ αποτελεί η εξάλειψη κάθε Φλεγμονής στο στόμα και η εξαγωγή των δοντιών, που δεν μπορούν να θεραπευτούν πλέον. Οι εξαγωγές αυτές μπορεί να γίνουν ταυτόχρονα με την τοποθέτηση των Εμφυτευμάτων (Άμεση Εμφύτευση).

ΕΙΚΟΝΑ 33 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ: Άμεση εμφύτευση σε μετεξακτικά φατνία, έπειτα από εξαγωγή των περιοδοντικά προσβεβλημένων δοντιών της άνω γνάθου. (α-η) Διεγχειρητικά χρειάστηκε να γίνει και ανύψωση του εδάφους του ιγμορείου ταυτόχρονα με τη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων (δεξιά). (θ) Κλινική εικόνα άμεσα μετεγχειρητικά.

5. Σε ποιες περιπτώσεις μπορώ να βάλω Εμφυτεύματα Δοντιών?

Μπορούμε να βάλουμε Εμφυτεύματα σε κάθε περίπτωση που λείπει ένα, περισσότερα ή και όλα τα δόντια, ακόμα και ταυτόχρονα στην Άνω και Κάτω Γνάθο. Σήμερα ΔΕΝ υπάρχουν Αντενδείξεις, ΣΧΕΔΟΝ σε κανένα, τυχόν υπάρχον, συνοδό νόσημα του Ασθενούς (πχ. ο Διαβήτης δεν αποτελεί αντένδειξη για τοποθέτηση Εμφυτευμάτων).

6. Ποιά Εμφυτεύματα να επιλέξω; Πως γίνεται η επιλογή του κατάλληλου συστήματος Εμφυτευμάτων Δοντιών;

Θα πρέπει να τονιστεί η χρησιμοποίηση επώνυμων Εμφυτευμάτων γνωστών εταιρειών, οι οποίες έχουν επενδύσει στην Έρευνα και στην Πρωτοπορία του συστήματος τους, όπως και γνήσιων Εξαρτημάτων για την προσθετική αποκατάσταση.

ΕΙΚΟΝΑ 8 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ: Διάφοροι τύποι εμφυτευμάτων.

Τα Εμφυτεύματα που διαφημίζονται σε χαμηλές τιμές χρειάζονται προσοχή! Η επιλογή τους μπορεί να μην είναι η ενδεδειγμένη για τη δική σας περίπτωση, ενώ η πιθανότητα κάποιων απώτερων επιπλοκών να είναι στατιστικά μεγαλύτερη.

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα  στις υπάρχουσες Εταιρείες που κατασκευάζουν Εμφυτεύματα, που η ανάλυσή τους δεν αφορά την παρούσα ενημέρωση. Στο βιβλίο μας περιγράφουμε κάποιες από αυτές  (μορφή σπειρώματος, επεξεργασία επιφάνειας των Εμφυτευμάτων και τρόπος σύνδεσης κολοβώματος-προσθετικής εργασίας και Εμφυτεύματος).

Η επιλογή ενός φθηνού συστήματος Εμφυτευμάτων έχει μεγαλύτερη πιθανότητα Αποτυχίας, οπότε κανείς πρέπει να είναι προετοιμασμένος να υποστεί μια δεύτερη επέμβαση, που θα περιλαμβάνει την Αφαίρεση των Εμφυτευμάτων και την Αντικατάστασή τους με κάποια άλλα. Όλη αυτή η διαδικασία είναι μια μεγάλη επιβάρυνση, Ταλαιπωρίας και Κόστους.

7. Είναι τα Εμφυτεύματα Δοντιών κατάλληλα για εμένα;

Τα Εμφυτεύματα δοντιών είναι κατάλληλα για κάθε ασθενή που θέλει να έχει την τέλεια αποκατάσταση και αποφασίζει να μην αμελεί σε καθημερινή βάση την υγιεινή του Στόματος του, όπως θα έπρεπε να κάνει και με τα δικά του φυσικά δόντια.

ΕΙΚΟΝΑ 11 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΗ: Χαρακτηριστικά της μορφολογίας του εμφυτεύματος: Α) Το μήκος του εμφυτεύματος, Β) η διάμετρος του εμφυτεύματος, Γ) το είδος του σπειρώματος που διαθέτει το εμφύτευμα και Δ) το σχήμα του εμφυτεύματος.

Σε κάθε περίπτωση που λείπει ένα ή περισσότερα ή και όλα τα Δόντια, ακόμα και ταυτόχρονα στην Άνω και Κάτω Γνάθο. Σήμερα ΔΕΝ υπάρχουν αντενδείξεις, ΣΧΕΔΟΝ σε κανένα, συνοδό νόσημα του Ασθενούς (πχ. ο Διαβήτης δεν αποτελεί αντένδειξη για τοποθέτηση Εμφυτευμάτων).

8. Τι πρέπει να προσέξω, εάν επιλέξω λύση με Εμφυτεύματα Δοντιών;

I) Επιλογή έμπειρης επιστημονικής ομάδας, που θα περιλαμβάνει εξειδικευμένο Χειρουργό και Προσθετολόγο.

Η τοποθέτηση των Εμφυτευμάτων, απαιτεί μια χειρουργική επέμβαση, απλή συνήθως, αλλά ιδιαίτερα σημαντική. Επομένως η εμπειρία του Χειρουργού έχει τεράστια σημασία στην επιτυχία της όλης διαδικασίας.

II) Χρησιμοποίηση επώνυμων Εμφυτευμάτων με γνωστή προέλευση, όπως και γνήσιων εξαρτημάτων για την προσθετική αποκατάσταση.

9. Τι άλλο θα έχει ιδιαίτερη σημασία για την επιτυχία της απόφασης μου για Εμφυτεύματα;

Η Xειρουργική τοποθέτηση των Eμφυτευμάτων κάτω από ιδανικές συνθήκες είναι μια σχετικά απλή επέμβαση.

Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις, που απαιτείται μεγάλη χειρουργική εμπειρία (π.χ. Απορρόφηση του οστού και ανάγκη Μεταμόσχευσης οστικού block, Ανύψωσης του ιγμορείου κλπ ).

Το πιο σημαντικό όμως είναι η αντιμετώπιση κάποιες φορές μερικών απρόβλεπτων και ΜΗ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΩΝ εκ των προτέρων καταστάσεων πχ μια αιμορραγία, ακόμη και στην αρχικά αξιολογηθείσα ως απλή επέμβαση. Στις περιπτώσεις αυτές η ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ της Χειρουργικής ομάδος είναι ΠΟΛΥΤΙΜΗ.

Αυτές οι περιπτώσεις απαιτούν Εξειδικευμένες γνώσεις, Υποδομή και Ετοιμότητα.

10. Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο εύρος στις τιμές των Εμφυτευμάτων ;

ΕΙΚΟΝΑ 12 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ: Το σχήμα κάθε σπείρας κατά την επιμήκη οβελιαία διατομή του εμφυτεύματος μπορεί να έχει τη μορφή: Α) οχήματος V, Β) αντηρβας ή Γ) τετραγώνου.

Τα Εμφυτεύματα ως υλικό είναι μία σύγχρονη ποιοτική κατασκευή υψηλής τεχνολογίας και το κόστος είναι διαφορετικό ανάλογα το εργοστάσιο κατασκευής τους.

Από την άλλη πλευρά, η τοποθέτηση των Εμφυτευμάτων είναι μία πολύ εξειδικευμένη επέμβαση, που επιβαρύνεται και με το πρόσθετο κόστος των υλικών της, οπότε είναι φυσικό να κοστίζει αρχικά περισσότερο, σε κάποιες περιπτώσεις, από την κλασσική προσθετική αποκατάσταση ενός ελλείποντος δοντιού.

Όπως είναι γνωστό, κάθε τι που θέλουμε να προμηθευτούμε, το βρίσκουμε σε διάφορες τιμές, φθηνό, ακριβό ή και πολύ ακριβό.

Το κόστος λοιπόν, ακόμα και για το ίδιο υλικό, εξαρτάται από την προέλευση του, την ποιότητά του, αλλά και τη λεπτομέρεια κατασκευής του.

ΕΙΚΟΝΑ 13 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ: Ο τύπος σύνδεσης εμφυτεύματος κολοβώματος μπορεί να είναι τύπου: α) εξωτερικού εξαγώνου ή β) εσωτερικού εξαγώνου.

Πόσες φορές δεν μετανιώσαμε για μια φθηνή αγορά κάποιου οιουδήποτε προϊόντος;

Συγκριτικά μεταξύ φθηνών και ακριβών αγορών μας, από ποιές έχουμε μείνει πιο συχνά ευχαριστημένοι και αισθανόμαστε ότι ήταν σωστή η απόφασή μας;

Δυστυχώς, όλοι μας σπάνια χαρήκαμε μακροχρόνια φθηνές επιλογές μας.

Εδώ το θέμα είναι ακόμη σοβαρότερο, γιατί το Εμφύτευμα, το οποίο συζητάμε, δεν το προμηθευόμαστε μόνον, αλλά το έχουμε μόνιμα μέσα στον οργανισμό μας. Μια, ο μη γένοιτο, αποτυχία του θα μας αναγκάσει να ξανακάνουμε την επέμβαση και θα μας επιβαρύνει αυτό με ταλαιπωρία και επιπρόσθετο κόστος!!!

Από ότι γνωρίζουμε υπάρχουν τουλάχιστον 1000 εταιρείες ανά τον κόσμο, που κατασκευάζουν Εμφυτεύματα ή άλλα αναγκαία εξαρτήματά τους, ενώ ελάχιστες από αυτές έχουν επενδύσει στην Έρευνα. Είναι αυτονόητο ότι τα προϊόντα των πρωτοπόρων αυτών Εταιρειών είναι πιο ακριβά.

Η επιλογή της εταιρείας των Εμφυτευμάτων είναι πάρα πάρα πολύ σημαντική και για άλλους ουσιαστικούς λόγους.

Πρώτον, για τις διαφορές στην κατασκευή του κάθε Εμφυτεύματος. Οι εταιρείες που έχουν επενδύσει στην Έρευνα ταυτόχρονα αποδεικνύουν ότι έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

Έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδες μελετών για την λεπτομερή κατασκευή της εξωτερικής επιφάνειας του Εμφυτεύματος και τη σημασία της στην επιτυχία της αφομοίωσής του (Οστεοενσωμάτωσής του) με τον Οργανισμό. Παρόλο που το υλικό κατασκευής όλων των Εμφυτευμάτων είναι κατά βάση το ίδιο, οι διαφορές μεταξύ τους είναι πάμπολες.

Επομένως, η επένδυση στην Έρευνα κάποιων Εταιρειών έχει άμεσο όφελος για τον ασθενή, αυξάνοντας στατιστικά το ποσοστό επιτυχίας των Εμφυτευμάτων τους.

Αντίθετα, άλλες Εταιρείες προσφέρουν φθηνότερα Εμφυτεύματα χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις ότι τα προϊόντα τους έχουν τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα.

Δεύτερον, για την εξασφάλιση ύπαρξης των προσθετικών εξαρτημάτων και μετά πολλά χρόνια. Μπορεί να απαιτηθεί πιθανότατα στο μέλλον η αγορά ενός εξαρτήματος και πρέπει ο καθένας να διερωτηθεί, εάν αργότερα αυτή η εταιρία θα υπάρχει η όχι. Σήμερα υπάρχουν ήδη Εμφυτεύματα σε ασθενείς πάνω από 30 χρόνια τοποθετημένα τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

Επομένως, η τοποθέτηση Εμφυτευμάτων εξασφαλίζει την οριστική λύση στο πρόβλημα του κάθε ασθενούς, οπότε είναι απαραίτητο να υπάρχει μία μακροχρόνια υποστήριξη της ύπαρξης των προϊόντων αυτών στην αγορά, πράγμα το οποίο μόνο μία αξιόπιστη εταιρεία κατασκευής μπορεί να εξασφαλίσει με προϋπάρχουσα πολυετή παρουσία στην παγκόσμια αγορά.

ΕΙΚΟΝΑ 14 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ: Μετά την εξαγωγή των περιοδοντικά προσβεβλημένων δοντιών της κάτω γνάθου, έγινε τοποθέτηση 4 εμφυτευμάτων σε ασθενή με ρυθμισμένο σακχαρώδη διαβήτη. Η επούλωση των ιστών δεν παρουσίασε προβλήματα, όπως φαίνεται 3 μήνες μετά. Πανοραμική ακτινογραφία προεγχειρητικά (α) και μετεγχειρητικά (β). Κλινική εικόνα 3 μήνες μετά την εμφύτευση (γ) και μετά τη προσθεστική αποκατάσταση (δ).

Τρίτον, για την αξιοπιστία των προσθετικών εξαρτημάτων. Η επιτυχία της πορείας των Εμφυτευμάτων εξαρτάται και από τα προσθετικά εξαρτήματα της ίδιας εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις, όπου το Εμφύτευμα πάει καλά, αλλά ατυχώς μπορεί να σπάσει η βίδα που συγκρατεί το δόντι πάνω στο Εμφύτευμα. Άρα λοιπόν και τα προσθετικά εξαρτήματα είναι πολύ σημαντικά για την επιτυχία της απόφασής σας.

Σπουδαίο είναι ακόμα να τονιστεί, ότι το κόστος μίας θεραπείας με Οδοντικά Εμφυτεύματα μακροχρόνια καταλήγει τελικά να είναι οικονομικότερο άλλων συμβατικών εναλλακτικών θεραπειών, διότι οι εργασίες με Εμφυτεύματα ΔΕΝ χρειάζονται τόσο συχνά αντικατάσταση και ακόμη αντέχουν συγκριτικά περισσότερα χρόνια.

Πολλοί έχουν τα Εμφυτεύματά τους από το 1990 που πρωτοξεκίνησαν με τη σημερινή μορφή τους στην Ευρώπη.

Γενικότερα, το κόστος της θεραπείας με Εμφυτεύματα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων κυρίαρχο ρόλο παίζει, πέρα από το Εργοστάσιο κατασκευής τους, ο απαιτούμενος αριθμός των Εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν και ο αριθμός των δοντιών που θα αντικατασταθούν.

Βασική παράμετρος ακόμη για το πόσα Εμφυτεύματα απαιτούνται, αποτελεί το είδος της προσθετικής εργασίας που θα χρησιμοποιηθεί, δηλαδή εάν σχεδιάζεται να τοποθετηθεί μία κινητή ή μία ακίνητη αποκατάσταση, αλλά και η σκληρότητα του Οστού κάθε ατόμου, που ατυχώς δεν μπορεί να διαγνωσθεί από καμία εξέταση, παρά μόνον κατά το χειρουργείο.

ΕΙΚΟΝΑ 23 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ: α) Χειρουργικός νάρθηκας οδοντικής ή/και βλεννογονικής στήριξης για την ακριβή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων σε προκαθορισμένες θέσεις. β) Έλεγχος της σύγκλεισης διεγχειρητικά με το νάρθηκα τοποθετημένο στο στόμα του ασθενούς γ) Εικόνα μετά τη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και τη συρραφή του τραύματος.

Μία ακόμα σημαντική παράμετρος είναι, εάν και κατά πόσο θα χρειαστεί Μόσχευμα ή ακόμα κάποια Επέμβαση Ανάπλασης του οστού σε ύψος και πάχος για την τοποθέτηση των Εμφυτευμάτων.

Επομένως, το θέμα είναι ευρύτατο και η δική σας κρίση και διαίσθηση αρκεί για να επιλέξετε την καλύτερη επιστημονική ομάδα για εσάς.

Η μακροχρόνια πορεία και αποδεδειγμένη εξειδικευμένη εμπειρία του κάθε Ιατρού ας αποτελέσει το γνώμονα των επιλογών σας.

Μην ξεχνάμε επίσης, όπως προαναφέρθηκε, ότι τα Εμφυτεύματα και η προσθετική εργασία που στηρίζεται πάνω τους διατηρούνται περισσότερα χρόνια και κατά συνέπεια μακροχρόνια κοστίζουν λιγότερο.

Δείτε και άλλες παραμέτρους στην Ερώτηση <Πόσο κοστίζουν τα Εμφυτεύματα>, πατώντας στο Κεντρικό Μενού, την Ενότητα <Εμφυτεύματα>.

11. Ποιά είναι τα πιό Βασικά Στάδια Αποκατάστασης με Εμφυτεύματα;

    1. Προεγχειρητική αξιολόγηση και Συνεννόηση με θεράποντα Οικογενειακό Ιατρό – Παθολόγο ή/και Καρδιολόγο, εάν απαιτείται. Η λεπτομερής κλινική και ακτινογραφική εξέταση της εκάστοτε περίπτωσης εξασφαλίζει την επιτυχή πορεία του θεραπευτικού αποτελέσματος.
      α) Λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού και αρχική κλινική εξέταση (λαμβανόμενα φάρμακα, τυχόν αλλεργίες κλπ.)
      β) Ακολουθεί ακτινογραφικός έλεγχος για τη διερεύνηση ενδοστικών αλλοιώσεων με Πανοραμική ακτινογραφία και Τομογραφία, η οποία μας δίνει και επιπρόσθετα στοιχεία για το πάχος του οστούγ) Με βάση τις Α/ες και την αρχική εξέταση προγραμματίζονται οι αναγκαίες θεραπείας για τη βελτίωση της Στοματικής σας υγείας – Θεραπεία Ουλίτιδας ή Περιοδοντίτιδας και Αφαίρεση κάθε Φλεγμονής από το Στόμα.
ΕΙΚΟΝΑ 27 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ: Εύρεση του ήδη τοποθετημένου εμφυτεύματος με έναν ανιχνευτήρα και αποκάλυψη αυτού με τη χρήση του ειδικού “punch” ιστών.
  1. Συνεργασία Χειρουργού και Προσθετολόγου για την Εκπόνηση του εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας για τον συγκεκριμένο ασθενή.
  2. Συζήτηση με τον ασθενή και ανταλλαγή απόψεων για το σχέδιο θεραπείας των Εμφυτευμάτων
  3. Επέμβαση τοποθέτησης Εμφυτευμάτων με τοπική Αναισθησία και μέθη, παρουσία Αναισθησιολόγου, σε Χειρουργείο άριστα εξοπλισμένο. Η Μακροχρόνια εμπειρία μας έχει δείξει ότι ακόμα και η απλούστερη επέμβαση μπορεί σπάνια  να χρειαστεί κάτι εκτάκτως, οπότε η καλύτερη οργάνωση μπορεί να αποβεί πολύτιμη για την αντιμετώπιση κάποιου μη αναμενόμενου προβλήματος.Ενδεχομένως, πριν την τοποθέτηση Εμφυτευμάτων, να προηγηθούν εξαγωγές κάποιων δοντιών (Άμεση Εμφύτευση), στη περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα πλέον θεραπευτικής αντιμετώπισης των δοντιών αυτών και παραμονής τους στο στόμα.
  1. Ακολουθεί μετεγχειρητική παρακολούθηση κάθε 2-3 μέρες και αφαίρεση των ραμμάτων στις 8-10 μέρες.
  2. Ακολουθεί η άμεση τοποθέτηση της προσθετικής εργασίας από τον Ειδικό, που θα είναι προσωρινή ή μόνιμη, ανάλογα το σχέδιο Θεραπείας και τα ευρήματα της επέμβασης. Σε περίπτωση επιλογής θεραπευτικού σχήματος με απώτερη τοποθέτηση της προσθετικής αποκατάστασης, αποκαλύπτονται τα Εμφυτεύματα σε δεύτερο χρόνο, μετά από τρεις μήνες στην κάτω γνάθο και έξι στην άνω.

ΕΙΚΟΝΑ 29 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ: Στάδια δημιουργίας φρεατίων και τοποθέτησης των εμφυτευμάτων. α) Σχηματισμός βλεννογονο-περιοστικού κρημνού (αι, α2) και αποκόλληση αυτού (α3). β) Τοποθέτηση του χειρουργικού νάρθηκα που έχουμε κατασκευάσει στη προσχεδιασμένη θέση. γ) Διάνοιξη του φρεατίου υποδοχής του εμφυτεύματος. γι. Αρχικός τρυπανισμός με μια φρέζα «πιλότο» ή λόγχη στη προκαθορισμένη θέση και με καθορισμένη φορά όπως ορίζεται από τον χειρουργικό νάρθηκα. γ2. Ρύθμιση των στροφών της χειρολαβής σύμφωνα με τον κατασκευαστή (συνήθως ~ 800 rpm) και τρυπανισμός υπό συνεχή καταιονισμό φυσιολογικού ορού. δ) Σταδιακή διεύρυνση του φρεατίου και έλεγχος παραλληλότητας με γειτονικά δόντια ή φρεάτια. δι, δ2. Χρήση φρεζών αυξανόμενης διαμέτρου για τη διεύρυνση του φρεατίου. δ3, δ4. Έλεγχος της παραλληλότητας και του μήκους των φρεατίων με ειδικούς παραλληλιστές και μετρητή.








ΕΙΚΟΝΑ 29 (ΣΥΝΕΧΕΙΑ) από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ: Στάδια δημιουργίας φρεατίων και τοποθέτησης των εμφυτευμάτων. ει, ε2. Διεύρυνση του φρεατίου ως την επιθυμητή διάμετρο και διαμόρφωση της αυχενικής περιοχής με ειδική φρέζα. στι, στ2, στ3. Τοποθέτηση του εμφυτεύματος και (στ4, στ5) της βίδας κάλυψης. ‘Ελεγχος των εμφυτευμάτων (ζι) και συρραφή του τραύματος κατά πρώτο σκοπό (ζ2, ζ3).

12. Ποιά η σημασία των Φλεγμονών στο Στόμα σε σχέση με τα Εμφυτεύματα; Τι άλλες πληροφορίες πρέπει να γνωρίζω;

Παραπάνω, προσπαθήσαμε να απαντήσουμε σε Συχνές Ερωτήσεις, που έχουν σχέση με τον προβληματισμό του καθένα μας, όταν χάσει ένα ή περισσότερα δόντια.

Δεδομένου ότι τα Εμφυτεύματα, όπως είναι προφανές, χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που έγινε εξαγωγή ενός δοντιού ή περισσότερων, έχει σημασία να μελετήσουμε, γιατί φτάσαμε εδώ, αλλά και τι κινδύνους διατρέξαμε.

Η αφαίρεση των δοντιών είναι αναγκαία συνήθως από Φλεγμονές στο Στόμα και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι έχει τεράστια σημασία η άμεση αντιμετώπισή τους.

Οι Φλεγμονές στο Στόμα, που συχνότερα προέρχονται από τα δόντια, είναι η κύρια αιτία που πρέπει να γίνουν εξαγωγές δοντιών. Αυτό δε σημαίνει ότι κάθε Φλεγμονή δοντιού πρέπει να καταλήξει σε εξαγωγή.

Στην περίπτωση όμως που μια Φλεγμονή δοντιού παραμεληθεί και δημιουργήσει κινητικότητα του δοντιού και μία μεγάλη φλεγμονώδη αντίδραση, υπάρχει μεγάλη πιθανότατα η εξαγωγή του να αποτελεί μονόδρομο.

Αυτό το αναφέρουμε, γιατί ατυχώς συζητώντας με αρκετούς ασθενείς, που έχουν μια γέφυρα στηριζόμενη σε δόντια, τα οποία έχουν κινητικότητα εδώ και μήνες, όταν τους αναφέρουμε ότι η γέφυρα, αλλά και τα δόντια, θέλουν αφαίρεση, προβληματίζονται τι θα κάνουν μετά.

Τη λύση στο πρόβλημα αυτό, μπορεί να δώσουν μόνο τα Εμφυτεύματα, τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν στον ασθενή, ακόμα και αυθημερόν, την αποκατάσταση των δοντιών του. ΑΣΧΕΤΑ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, αυτό που επείγει είναι η άμεση αφαίρεση κάθε φλεγμονώδους παράγοντα από τον Οργανισμό.

Σημειώστε ότι παραμελημένες Φλεγμονές δοντιών μπορούν από το Στόμα να επεκταθούν οπουδήποτε στον Οργανισμό (Πνεύμονα, Εγκέφαλο κλπ), οπότε έχουν άμεση σχέση με την Υγεία, αλλά και με αυτή την ίδια τη Ζωή, ακόμα και όταν βρίσκονται σε κάποιο σχετικά αρχόμενο στάδιό τους.

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε τις παρακάτω θεματικές ενότητες.

Περαιτέρω, θα αναφερθούμε λεπτομερέστερα σε Απορίες που αφορούν όλα τα στάδια της Επέμβασης τοποθέτησης των Εμφυτευμάτων, πριν, μετά και κατά τη διάρκειά της.

A. Φλεγμονές στο Στόμα

1. Γιατί οι Φλεγμονές στο Στόμα μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για τη ζωή μας;

Η φλεγμονή μπορεί από την περιστοματική περιοχή (Δόντια, Ιγμόρεια, Σιελογόνους αδένες) να επεκταθεί στον Τράχηλο ή στον Οφθαλμικό κόγχο. Από εκεί μπορεί περαιτέρω να εμβολιστεί στον Εγκέφαλο ή στον Πνεύμονα. Εκτός αυτών των περιοχών η φλεγμονή μπορεί να εντοπιστεί σε οιοδήποτε σημείο του σώματος, ενώ ακόμη είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια γενική επιβάρυνση ΟΛΟΥ του οργανισμού, αρχικά ως απλή κακουχία και αργότερα με αύξηση κάθε αιματολογικού δείκτη φλεγμονής (λευκά, CRP κλπ.).

Έχουμε σώσει πολλούς ασθενείς, που προλάβαμε κάποια δυσμενή επέκταση της φλεγμονής τους, που ξεκίνησε από το στόμα και κατορθώσαμε έτσι να αποφύγουμε τη σοβαρή επίπτωση στη ζωή τους.

Ατυχώς ακόμη χάνονται διεθνώς ασθενείς με παρόμοιες δυσμενείς επεκτάσεις οδοντικών αποστημάτων, διότι καθυστέρησαν να επισκεφθούν τον Ειδικό, όπως φαίνεται και από τη διεθνή βιβλιογραφία, ακόμα και από δικά μας άρθρα.

Η πιθανότητα επέκτασης μιας φλεγμονής από το στόμα σε οιοδήποτε σημείο του σώματος εξαρτάται από την τυχόν μειωμένη άμυνα του ασθενούς τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Έχουμε δημοσιεύσει περίπτωση νεαρού ασθενούς, υγιέστατου, που σε ηλικία 15 ετών περίπου, έκανε από Ιγμορείτιδα Οφθαλμικό απόστημα.

Εάν το Πνευμονικό ή Οφθαλμικό απόστημα παραμεληθεί, ή δεν διαγνωστεί άμεσα, τότε υπάρχουν πολύ σοβαροί κίνδυνοι για την ζωή του ασθενούς.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται στη δική μας μελέτη (link), εάν δημιουργηθεί Μεσοθωρακίτιδα, η πιθανότητα απώλειας της ζωής του ασθενούς ανέρχεται στο 42,8%.

Η λήψη κάποιου αντιβιοτικού από οδηγία φίλου – συγγενούς ή ακόμη και κάποιου μη ειδικού γιατρού ή φαρμακοποιού, χωρίς άμεση εξέταση από Ειδικό, μπορεί να αποβεί εγκληματική αμέλεια για την ίδια τη ζωή του ασθενούς.

2. Πως δημιουργούνται οι Φλεγμονές στο Στόμα;

Οι φλεγμονές στην περιοχή του Στόματος μπορεί να προέρχονται από τα/τους:

  • Δόντια: όταν δημιουργήσουν Τερηδόνα ή Απόστημα
  • Ούλα: από Ουλίτιδα ή Περιοδοντίτιδα
  • Ιγμόρεια: από Ιγμορείτιδα
  • Σιελογόνους Αδένες: μετά φλεγμονή τους, δηλ. Σιαλαδενίτιδα (πχ από λίθο)

3. Οι Φλεγμονές στο Στόμα μπορούν να επεκταθούν σε όλο τον Οργανισμό;

Οι Φλεγμονές στο Στόμα μπορεί να επεκταθούν σε όλο τον Oργανισμό, διότι το Στόμα έχει πολύ καλή αιμάτωση και στενή γειτνίαση με πολλά ευγενή όργανα (Οφθαλμός, Εγκέφαλος κλπ).  Εκτός αυτών όλων, τα μεγάλα αγγεία (καρωτίδα, σφαγίτιδα) και οι ανατομικοί χώροι που δημιουργούνται κατά την πορεία τους, παίζουν σημαντικό ρόλο στην επέκταση της Οδοντογενούς φλεγμονής, που από το Στόμα μπορεί οπουδήποτε να εμβολιστεί.

Πιο συχνά οι Φλεγμονές στο Στόμα επεκτείνονται στο θώρακα δημιουργώντας πνευμονικό απόστημα, περικαρδίτιδα κλπ. Άλλη συνήθης επέκταση που επίσης ενέχει  σοβαρό κίνδυνο είναι στα ιγμόρεια. Από τα ιγμόρεια η φλεγμονή μπορεί να εμβολιστεί στον οφθαλμικό κόγχο και από εκεί στον εγκέφαλο.

Η χρήση των Αντιβιοτικών, αλλά κυρίως η ευαισθητοποίηση των Γιατρών, όπως και η ενημέρωση των ασθενών έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους από Φλεγμονές Δοντιών, που επεκτείνονται από το στόμα στον εγκέφαλο ή τον πνεύμονα, δημιουργώντας αντίστοιχα εγκεφαλικά ή πνευμονικά αποστήματα.

4. Πώς μπορώ να ελέγξω την ύπαρξη τυχόν Φλεγμονών στο Στόμα;

Με επίσκεψη σε ένα εξειδικευμένο κέντρο, όπου θα χρειαστείτε και μια πρόσφατη πανοραμική ακτινογραφία.

5. Τι μπορώ να κάνω για να μην έχω Φλεγμονές στο Στόμα μου;

  1. Να πηγαίνετε για έλεγχο στο γιατρό σας, οπωσδήποτε ανά έτος τουλάχιστον.
  2. Πρέπει να έχετε καλή στοματική υγιεινή, πλένοντας τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα.

Πως εξασφαλίζεται η καλή στοματική υγεία;

  1. Αντιμετώπιση κάθε Φλεγμονής
  2. Θεραπεία ή εξαγωγή υπαίτιου δοντιού, που προκαλεί Φλεγμονή και αντικατάσταση του με κλασσική προσθετική εργασία ή Εμφύτευμα (ένα ή περισσότερα, ανάλογα το εύρος της κενής περιοχής).
  3. Προτίμηση της Θεραπείας των δοντιών έναντι της εξαγωγής τους. Η εξαγωγή συστήνεται μόνο όταν κάθε θεραπευτική προσπάθεια απέτυχε.
  4. Έλεγχος ιγμορείων και σιελογόνων αδένων
  5. Αναγκαία είναι μία Πανοραμική ακτινογραφία σε συχνότητα ανάλογη με το ιστορικό του ασθενούς (ανά ένα έως τρία έτη)
  6. Στην περίπτωση των εμφυτευμάτων ή άλλων ενδοστοματικών θεραπειών ισχύουν διαφορετικά πρωτόκολλα συχνότητας ακτινογραφικού ελέγχου.

6. Πώς τα Εμφυτεύματα συμβάλουν στην πρόληψη των Φλεγμονών στο Στόμα;

Η τοποθέτηση των Εμφυτευμάτων γίνεται μετά από την εξάλειψη κάθε εστίας Φλεγμονής στο Στόμα και ο ασθενής, μετά τη θεραπεία με τα Εμφυτεύματα βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο στοματικής υγείας.

Μετά την αποκατάσταση των δοντιών που έχασε, με Εμφυτεύματα, είναι πολύ καλά πληροφορημένος και κυρίως ευαισθητοποιημένος για την υγιεινή του στόματος.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που έχουν βάλει Εμφυτεύματα, να διατηρούν και να παρακολουθούν την υγεία του στόματος τους. Έζησαν τις επιπτώσεις της αμέλειάς τους και σίγουρα δεν θέλουν να ξαναφτάσουν στο ίδιο επίπεδο αδιαφορίας για τον εαυτό τους.

Β. Απορίες πριν την Επέμβαση τοποθέτησης των Εμφυτευμάτων

1. Που πλεονεκτούν τα Οδοντικά Εμφυτευμάτα έναντι των συμβατικών προσθετικών αποκαταστάσεων;

ΕΝΝΕΑ (9) ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ των Εμφυτευμάτων

    1. Η εξαγωγή ενός Δοντιού οδηγεί σε Απορρόφηση του Οστού. Αυτό σημαίνει ότι, τόσο ο Ασθενής πρέπει να είναι επιμελής για την Στοματική του Υγεία, αλλά και ο Γιατρός να εξαντλεί όλες τις δυνατότητες τις Επιστήμης του για να μην καταλήξει σε εξαγωγή. Τα Εμφυτεύματα, όπως και τα φυσικά δόντια διατηρούν το υπάρχον Οστούν των Γνάθων, πάνω στο οποίο στηρίζονται. Ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί το Οστούν, εάν έχουν αφαιρεθεί φυσικά δόντια, είναι η τοποθέτηση Εμφυτευμάτων. Όπως και τα φυσικά δόντια, τα Εμφυτεύματα διατηρούν το υπάρχον Οστούν των Γνάθων.
    2. Τα Εμφυτεύματα προσφέρουν καλύτερη λειτουργική αποκατάσταση (Ομιλίας, Μάσησης, Κατάποσης) στον Ασθενή, σε σύγκριση με τις οδοντοστοιχίες. Οι προσθετικές αποκαταστάσεις που στηρίζονται σε Εμφυτεύματα είναι σταθερές. Η συμβολή των Εμφυτευμάτων είναι τεράστια στη σωστή λειοτρίβηση των τροφών, οπότε η πρόσληψη θρεπτικών ουσιών είναι καλύτερη και κατ’ επέκταση η Υγεία του Οργανισμού.

      ΕΙΚΟΝΑ 45 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ:α, β) Οστικό έλλειμμα της άνω γνάθου όπου τοποθετήθηκε αυτογενές οστικό μόσχευμα από ενδοστοματική δότρια θέση αφού προηγουμένως αυτό κονιορτοποιήθηκε σε ειδικό “μόλο”. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε απορροφήσιμη μεμβράνη (γ) και το τραύμα συρράφθηκε κατά πρώτο σκοπό. Τρεις μήνες μετά είχε επιτευχθεί η επιθυμητή διεύρυνση της φατνιακής ακρολοφίας και αποφασίστηκε η τοποθέτηση εμφυτεύματος, ενώ έξι μήνες μετά την εμφύτευση αποκαλύφθηκε το εμφύτευμα και τοποθετήθηκε η προσθετική αποκατάσταση. Ακτινογραφική (δ) και κλινική (ε) απεικόνιση μετά τη τοποθέτηση του εμφυτεύματος και της επιεμφυτευματικής προσθετικής αποκατάστασης.
  1. Τα Εμφυτεύματα έχουν καλύτερο Αισθητικό αποτέλεσμα και γίνονται συνέχεια πρωτοποριακές εξελίξεις στην τοποθέτησή τους (PRF, μεμβράνες, Μοσχεύματα).
  2. Όλο το Πρόσωπο φαίνεται πιο νεανικό, διότι με τα Εμφυτεύματα ΔΕΝ απορροφώνται τα Οστά των Γνάθων.
  3. Δεν τροχίζονται διπλανά δόντια για να φτιάξουμε μια γέφυρα, οπότε δεν καταστρέφουμε υγιείς οδοντικούς ιστούς.
  4. Σήμερα είναι δυνατόν, ο Ασθενής σε ιδανικές περιπτώσεις μέσα σε μια μέρα να έχει καινούργια σταθερά δόντια, ακόμα και σε περιπτώσεις ολικής νωδότητας, δηλαδή σε πλήρη έλλειψη δοντιών, άνω ή/και κάτω και γνάθου.
  5. Μακροπρόθεσμα, τα Εμφυτεύματα, τελικά είναι φθηνότερα από οιαδήποτε συμβατική προσθετική εργασία, παρόλο που αρχικά κοστίζουν περισσότερο. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα Εμφυτεύματα έχουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια ζωής από οιαδήποτε άλλη προσθετική εργασία. Οι Οδοντοστοιχίες ή κάποια Γέφυρα θα πρέπει να αλλαχθούν μετά 5-7 χρόνια από την τοποθέτησή τους, διότι ατροφεί το Οστούν που συγκρατεί τις Οδοντοστοιχίες ή υποχωρούν οι περιοδοντικοί ιστοί που στηρίζεται η Γέφυρα.
  6. Προσφέρουν σημαντική βελτίωση της Ψυχολογίας και της Αυτοπεποίθησης.
  7. Μία ακόμα σημαντική παράμετρος, που είναι συνδυασμός των προαναφερόμενων πλεονεκτημάτων V και VII είναι ότι, εάν επιλεγεί η λύσις της κλασικής γέφυρας για την αποκατάσταση αφαιρεθέντος δοντιού, τα τροχισμένα δόντια υφίστανται υφίζηση στα ούλα με την πάροδο του χρόνου, οπότε αποκαλύπτονται οι ρίζες τους και το οστούν που βρίσκεται από κάτω υποχωρεί.

Τα Πλεονεκτήματα των Εμφυτευμάτων αναπτύσσονται λεπτομερέστερα και στις <Συχνές Ερωτήσεις>,  <Ερώτηση 3>.

2. Ποιά τα Μειονεκτήματα των Εμφυτευμάτων;

  1. Απαιτούν μια επέμβαση, που είναι βέβαια ανώδυνη και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, εάν γίνεται από έμπειρη επιστημονική ομάδα. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι Ασθενείς έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία ακόμη και στην ιδέα της επέμβασης. Αυτό όμως, με την παρουσία Αναισθησιολόγου, ελαχιστοποιείται. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο Ασθενής επικοινωνεί με τους Γιατρούς του, συζητάει μαζί τους και τελειώνοντας την επέμβαση με σιγουριά ΟΛΟΙ επιβεβαιώνουν ότι δεν πόνεσαν καθόλου.
  2. Το κόστος σε ολική αποκατάσταση (δηλ. όταν λείπουν όλα τα δόντια), είναι αρχικά μεγαλύτερο των ολικών κλασικών συμβατικών Οδοντοστοιχιών. Αυτό όμως συμβαίνει στην πρώτη φάση, διότι αν αξιολογήσουμε όλη την πορεία κάθε Ασθενούς διαπιστώνεται ότι θα ήταν πολύ προτιμότερο να είχε επιλέξει από την αρχή να βάλει Εμφυτεύματα. Ας δούμε όμως ποιά είναι η συνήθης πορεία ενός ασθενούς: Η αφαίρεση των δοντιών και οι ολικές Οδοντοστοιχίες προκαλούν απορρόφηση του οστού της γνάθου,  γεγονός που σημαίνει ότι σε λίγα  χρόνια δεν θα στηρίζονται οι οδοντοστοιχίες, οπότε θα χρειαστούν αντικατάσταση.  Επομένως, επιβαρύνεται ο ασθενής το κόστος αρχικά της Αναγόμωσης (γέμισμα) των Οδοντοστοιχιών και μετά την αντικατάσταση τους. Αργότερα, όμως όταν το Οστούν της Γνάθου απορροφηθεί και άλλο, η Οδοντοστοιχία δεν θα μπορεί να σταθεροποιηθεί πλέον και η τοποθέτηση των Εμφυτευμάτων θα είναι μονόδρομος. Τότε όμως πιθανόν να μην έχει μείνει ικανοποιητική ποσότητα (σε ύψος και πάχος)  Οστού της Γνάθου, που να μπορεί να στηρίξει τα Εμφυτεύματα και να χρειάζεται Ανάπλαση οστού με μόσχευμα, δηλ. μια ακόμη Επέμβαση, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις της σωστής τοποθέτησης και συγκράτησης των Εμφυτευμάτων. Εάν χρειαστούν όλα αυτά, τότε το κόστος θα ήταν μικρότερο, αλλά και το αποτέλεσμα καλύτερο, εάν από την αρχή ο Ασθενής αποφάσιζε τα Εμφυτεύματα.
  3. Η χρονική διάρκεια της θεραπείας με Εμφυτεύματα  διαρκεί περισσότερο χρόνο και συνήθως όλοι θέλουν να τελειώσουν, εάν είναι δυνατόν, αυτοστιγμής την όλη θεραπεία τους. Παρόλα αυτά, υπάρχει δυνατότητα κάλυψης και αυτής της επιθυμίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν προσωρινές αποκαταστάσεις (κινητές ή σταθερές), οι οποίες θα στηρίζονται ακόμη και σε προσωρινά Εμφυτεύματα, που δίνουν τη δυνατότητα της άμεσης αυθημερόν αποκατάστασης μέχρι την τελική φάση της θεραπείας.
    Πέραν αυτών βέβαια, υπάρχει η επιλογή της άμεσης εμφύτευσης και της άμεσης φόρτισης των Εμφυτευμάτων, οπότε ο ασθενής έχει την δυνατότητα άμεσης αποκατάστασης. Βέβαια, θα πρέπει να γίνει σαφές, ότι αυτή η λύση στατιστικά ακόμη, φαίνεται να έχει μικρότερα ποσοστά επιτυχίας από την απώτερη εμφύτευση (δηλαδή την τοποθέτηση του Εμφυτεύματος μετά την επούλωση του μετεξακτικού τραύματος).

3. Ποιός είναι υποψήφιος για ένα Οδοντικό Εμφύτευμα;

  1. Όποιος επιζητεί το καλύτερο στην προσθετική αποκατάσταση των δοντιών που έχασε.
  2. Όποιος θέλει να προσφέρει στον εαυτό του την άψογη αποκατάσταση της Μάσησης, Ομιλίας, Αισθητικής, Ψυχολογίας του.

4. Υπάρχουν αντενδείξεις στην τοποθέτηση Εμφυτευμάτων;

  • Η σημερινή εξέλιξη των Εμφυτευμάτων με τις συνεχώς αναπτυσσόμενες χειρουργικές τεχνικές και η βιοσυμβατότητά τους (ο οργανισμός αντιμετωπίζει το υλικό τους σαν δικό του στοιχείο) έχουν σχεδόν ελαχιστοποιήσει τις αντενδείξεις τοποθέτησής τους μόνο σε περιπτώσεις που συνυπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

    ΕΙΚΟΝΑ 46 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ: Τοποθέτηση οπτικού μοσχεύματος και μεμβράνης στο έλλειμμα που προκύπτει προτομιακά μετά τη τοποθέτηση εμφυτευμάτων στη θέση των πλαγίων τομέων που λείπουν. αι, α2, α3) Ακτινογραφικός προεγχειρητικός έλεγχος όπου φαίνεται η ορθοδοντική μετακίνηση των δοντιών σε θέση ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν εμφυτεύματα στις περιοχές των πλαγίων τομέων οι οποίοι λείπουν. βι, β2) Λόγω του οστικού ελλείμματος προτομιακά, το εμφύτευμα ήταν ακάλυπτο στην παρειακή του επιφάνεια μετά τη τοποθέτησή του. γι, γ2) Τοποθετήθηκε οστογενές μόσχευμα από ενδοστοματική δότρια θέση και η περιοχή καλύφθηκε από απορροφήσιμη μεμβράνη. δι, δ2) Έξι μήνες μετά προχωρήσαμε στη προσθετική αποκατάσταση του πλαγίου τομέα με πολύ καλά αισθητικά αποτελέσματα.
  • Ο ελεγχόμενος Διαβήτης ΔΕΝ αποτελεί αντένδειξη.
  • Η προχωρημένη ηλικία επίσης ΔΕΝ αποτελεί αντένδειξη.
  • Η οστεοπόρωση αποδεδειγμένα ΔΕΝ επιβαρύνει την πορεία των Εμφυτευμάτων.
  • Η λήψη διφωσφονικών χρειάζεται αξιολόγηση. Σημαντικό ρόλο παίζει ο ακριβής τύπος του φαρμάκου, ο τρόπος λήψεως του και ο χρόνος που μεσολάβησε από την ενδεχόμενη διακοπή των διφωσφονικών.
  • Ασθενείς που υποβάλλονται σε Χημειοθεραπεία ή Ακτινοθεραπεία στην περιοχή των γνάθων μπορούν να βάλουν Εμφυτεύματα, όταν τελειώσει η θεραπεία τους.
  • Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε Καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, έχουν υποστεί Έμφραγμα του μυοκαρδίου, ή παίρνουν Αντιπηκτικά, μπορούν να βάλουν Εμφυτεύματα χωρίς κανένα πρόβλημα, μετά από συνεννόηση με τον Καρδιολόγο τους.
  • Η μειωμένη νεφρική ή ηπατική λειτουργία ΔΕΝ αποτελεί αντένδειξη. Εξετάζεται κατά περίπτωση σε συνεργασία με το Θεράποντα Ιατρό.
  • Κατά τη διάρκεια της Εγκυμοσύνης ΔΕΝ τοποθετούνται Εμφυτεύματα.
  • Ασθενείς σε Ανοσοκαταστολή ΔΕΝ επιτρέπεται να βάλουν Εμφυτεύματα.
  • Μανιώδεις καπνιστές έχουν πιο αυξημένο κίνδυνο αποτυχίας, όπως και ασθενείς με
  • Υπερβολική χρήση αλκοόλ.
  • Ασθενείς με περιοδοντίτιδα πρέπει να κάνουν την ενδεδειγμένη θεραπεία, πριν την τοποθέτηση των Εμφυτευμάτων.

5. Παρενέργειες στη γενική κατάσταση της Υγείας μπορεί να υπάρξουν από την τοποθέτηση Οδοντικών Εμφυτευμάτων;

Οποιοσδήποτε κίνδυνος  για την Υγεία του Ασθενούς δεν μπορεί να δημιουργηθεί από την επέμβαση τοποθέτησης Οδοντικών Εμφυτευμάτων, ακόμα και σε τυχόν επιβαρυμένο κλινικό ιστορικό του. Σπανιότατα, μπορεί να υπάρξουν μικροεπιπλοκές, όπως σε κάθε επέμβαση, που αναφέρονται λεπτομερώς πιο κάτω.

Μια έμπειρη χειρουργική ομάδα αντιμετωπίζει καθημερινά ασθενείς με βεβαρυμένα ιστορικά, στους οποίους πραγματοποιεί σοβαρές επεμβάσεις, πολύ πιο πολύπλοκες των Εμφυτευμάτων και ως εκ τούτου έχει την εμπειρία ορθού χειρισμού σε κάθε δύσκολη περίπτωση.

Είναι προφανές ότι ο Ασθενής θα πρέπει να επιμελείται τα Εμφυτεύματά του, όπως θα έπρεπε να είχε κάνει και με τα δικά του δόντια, οπότε εάν δεν τα φροντίζει, μπορεί να δημιουργηθούν Φλεγμονές, όπως έγινε και με τα δικά του δόντια, που τελικά τα έχασε. Μόνο τότε μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα, οφειλόμενα σε αμέλεια.

Ουσιαστικά, η τοποθέτηση Εμφυτευμάτων μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει, διότι ο Ασθενής μασάει καλύτερα, οι θρεπτικές ουσίεςαπορροφώνται καλύτερα, οπότε ο Οργανισμός του τρέφεται καλύτερα και είναι πιο Υγιής, άρα και πιο ανθεκτικός σε οιαδήποτε λοίμωξη.

Επιπρόσθετα, ο Ασθενής αισθάνεται καλύτερα, διότι έχει ουσιαστική αναβάθμιση της Λειτουργίας του (Μάσησης, Ομιλίας) και της Αισθητικής του.

6. Τι Επιπλοκή μπορεί να υπάρξει με την τοποθέτηση ενός Εμφυτεύματος;

Επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν σε οποιαδήποτε Επέμβαση. Η χειρουργική εμπειρία της επιστημονικής ομάδας ελαχιστοποιεί την πιθανότητα οποιασδήποτε επιπλοκής.

Στη Βιβλιογραφία περιγράφονται ως Επιπλοκές μετά την τοποθέτηση Οδοντικών Εμφυτευμάτων τα ακόλουθα:

  1. Υπαισθησία νεύρου, συνήθως του κάτω φατνιακού – γενειακού που προκαλεί Υπαισθησία του κάτω χείλους και της περιοχής του Γενείου
  2. Διάτρηση του ιγμορείου
  3. Φλεγμονή, είτε άμεσα (λόγω αδυναμίας Ενσωμάτωσης του Εμφυτεύματος με το Οστούν της Γνάθου), είτε απώτερα (λόγω Περιεμφυτευματίτιδος, συνήθως εξαιτίας πλημμελούς φροντίδας του ασθενούς).

Οι Επιπλοκές αυτές είναι υπαρκτές, αλλά πολύ σπάνιες (λιγότερο από 5% σε σωστά επιλεγμένους ασθενείς).

Άλλες ακόμη πολύ πιο σπάνιες επιπλοκές μπορεί να είναι ένα <<Κάταγμα του Εμφυτεύματος>> ή ακόμη <<Προβλήματα στη στήριξη της προσθετικής εργασίας>>, πιθανότατα οφειλόμενα σε υπερβολικές μυομασητηριακές συσπάσεις του ασθενούς, που απαιτούν κάποια άλλη θεραπεία.

7. Τι γίνεται, όταν δεν υπάρχει αρκετό Οστούν;

Το πρόβλημα αυτό διορθώνεται με αύξηση της φατνιακής ακρολοφίας σε Ύψος ή/και Πάχος με Μοσχεύματα και πιθανώς Ανύψωση εδάφους του Ιγμορείου.

Βαριές Ατροφίες των γνάθων πρέπει να διορθωθούν με Ανάπλαση του Οστού πριν τοποθετηθούν Εμφυτεύματα.


ΕΙΚΟΝΑ 58 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ: Κλινική περίπτωση ανύψωσης του εδάφους του ιγμορείου άντρου με πλήρη αφαίρεση του οστού. α, β) Ακτινογραφική και κλινική εικόνα προεγχειρητικά. γ) Αφαίρεση του οστού και σταδιακή αποκόλληση της μεμβράνης. δ, ε) Τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και πλήρωση του κενού με οστικό μόσχευμα. στ) Ακτινογραφική απεικόνιση μετεγχειρητικά.

8. Τι είναι το Οστικό Μόσχευμα και πότε χρησιμοποιείται;

ΕΙΚΟΝΑ 41 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ: Τοποθέτηση λαγονίου μοσχεύματος για αποκατάσταση στενής φατνιακής ακρολοφίας της άνω γνάθου. α. Λήψη λαγονίου μοσχεύματος. β. Τοποθέτηση του μοσχεύματος στην άνω γνάθο και σταθεροποίησή του με βίδες οστεοσύνθεσης. γ. Ακτινογραφικός έλεγχος μετεγχειρητικά. δ. Κλινική διεγχειρητική εικόνα κατά τη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. ε, στ. Ακτινογραφική και κλινική εικόνα μετά τη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και της προσθετικής εργασίας.

Το Οστικό Μόσχευμα μπορεί να ληφθεί από τον ίδιο τον ασθενή (Αυτομόσχευμα) ή να είναι Τεχνητό Οστικό Μόσχευμα, που το προμηθευόμεθα από το εμπόριο.

Η δότρια θέσης λήψης Μοσχεύματος από τον ίδιο τον Ασθενή, είναι θέμα επιλογής βασιζόμενο στην εμπειρία του Χειρουργού, των πλεονεκτημάτων της δότριας θέσης και της αναγκαίας ποσότητας Οστικού Μοσχεύματος. Συνήθως, μικρές ποσότητες Μοσχεύματος λαμβάνονται από την περιοχή του Στόματος (Γένειο ή πρόσθιο χείλος του κλάδου της κάτω Γνάθου), ενώ μεγαλύτερες από τη Λεκάνη ή το Κρανίο.

Η χρήση των Μοσχευμάτων απαιτείται, όταν το Οστούν δεν είναι επαρκές σε Ύψος ή Πάχος. Ο συνδυασμός Αυτομοσχεύματος και Τεχνητού Μοσχεύματος (του εμπορίου) έχει πολύ καλά αποτελέσματα και αποτελεί  τη λύση εκλογής σε οστικά ελλείμματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι όταν απαιτείται χρήση Μοσχευμάτων για την τοποθέτηση Εμφυτευμάτων, είναι τόσο προχωρημένη η Απορρόφηση του Οστού, που η Συγκράτηση οιασδήποτε κινητής ολικής Οδοντοστοιχίας ΔΕΝ θα ήταν εφικτή, οπότε, η τοποθέτηση Εμφυτευμάτων είναι μονόδρομος.

Δείτε περισσότερα, επιλέγοντας από το Κεντρικό Μενού <Εμφυτεύματα> και μετά <Οστικά Μοσχεύματα>.

9. Μέχρι ποίου σημείου μπορούν να φτάσουν τα ποσοστά επιτυχίας του κάθε Εμφυτεύματος;

Η επέμβαση της τοποθέτησης των Εμφυτευμάτων θεωρείται από τις πιο σίγουρες ιατρικές πράξεις με ποσοστό 95% επιτυχίας ανά Εμφύτευμα, σύμφωνα με τις διεθνείς στατιστικές και σε ιδανικές συνθήκες (Πανεπιστημιακές Κλινικές, έμπειροι Χειρουργοί, επιλεγμένα υλικά).

Είμεθα ευτυχείς να αναφέρουμε ότι τα δικά μας αποτελέσματα είναι ακόμα λίγο καλύτερα από το προαναφερόμενο ποσοστό.

10. Πόσα χρόνια αντέχουν τα Εμφυτεύματα;

Τα Εμφυτεύματα μπορούν να διατηρηθούν για πάντα, όταν υπάρχει μια συνεχής φροντίδα τους από τον ασθενή.

Ξεκίνησαν στην Ελλάδα γύρω στο 1990 και είναι πολυάριθμοι οι ασθενείς που έχουν τα Εμφυτεύματα τους από τότε.

Τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι τα Οδοντικά Εμφυτεύματα διατηρούνται και πάνω από 30 χρόνια, ενώ οι προσθετικές εργασίες που στηρίζονται σε αυτά έχουν σχεδόν άριστη απόδοση για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Το μόνο δυσάρεστο είναι ότι πολλοί Ασθενείς ΔΕΝ ακολουθούν τη σαφή Διεθνή Οδηγία, που από την πρώτη μέρα τους ευαισθητοποιήσαμε, ότι χρειάζεται ανά εξάμηνο στην αρχή και ανά έτος αργότερα να κάνει επίσκεψη στον Γιατρό του για έναν καθαρισμό Δοντιών και Εμφυτευμάτων και έλεγχο της στοματικής τους Υγιεινής, αξιολογώντας έτσι την επιμέλεια με την οποία φροντίζουν το Στόμα τους.

Είναι προφανές ότι για την εξασφάλιση αυτής της μακροχρόνιας πορείας, θα πρέπει ο Ασθενής να πλένει τα Δόντια του τρεις φορές την ημέρα μετά από κάθε γεύμα και να επισκέπτεται τουλάχιστον ανά έτος τον Γιατρό του.

11. Τι πρέπει να κάνω για να αποκαταστήσω το πρόβλημα στο στόμα μου;

  1. Αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης της στοματικής σας υγείας από έμπειρη ομάδα, προκειμένου να αποφασιστεί ποιά από τα φυσικά δόντια μπορούν να διατηρηθούν στο στόμα και αν χρειάζονται κάποια θεραπεία. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα εύσειστα δόντια, των οποίων η κινητικότητα δεν βελτιώνεται μετά από θεραπεία, πρέπει να αφαιρούνται, διότι προκαλούν περαιτέρω απώλεια του φατνιακού οστού.
    Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι θα αφαιρεθούν δόντια που η προσπάθεια θεραπείας τους απέτυχε ή όταν η οιαδήποτε θεραπευτική τους προσέγγιση δεν μπορεί να έχει, κατά τη γνώμη και εμπειρία του θεράποντος ιατρού, θετικό αποτέλεσμα. Επιβάλλεται να γίνει προσπάθεια διάσωσης κάθε δοντιού, όταν υπάρχει ελπίδα να θεραπευτείκαι να διατηρηθεί στο φραγμό χωρίς να δημιουργεί προβλήματα.
  2. Άμεση αφαίρεση κάθε εστίας Φλεγμονής.
  3. Ακτινογραφική μελέτη του υπάρχοντος οστού με Πανοραμική και Dental Scan, προκειμένου να διαπιστωθεί το υπάρχον ύψος και πάχος της φατνιακής ακρολοφίας, στην περιοχή που αποφασίζεται να  τοποθετηθούν τα Εμφυτεύματα. Δημιουργία εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας για Eμφυτεύματα ή/και για συμβατική προσθετικήαποκατάσταση.
  4. Συζήτηση μεταξύ Γιατρών και Ασθενούς για Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα άλλων θεραπευτικών λύσεων πέραν των Eμφυτευμάτων.
  5. Εάν αποφασιστούν Eμφυτεύματα, επιλογή της κατάλληλης Χειρουργικής ομάδας και ενός έμπειρου Προσθετολόγου.
  6. Εκπόνηση του ορθότερου εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας σε συνεργασία με τους Γιατρούς σας (Χειρουργό και Προσθετολόγο).

12. Ποιόν πρέπει να συμβουλευτώ για να βάλω Οδοντικά Εμφυτεύματα;

Τα Εμφυτεύματα απαιτούν την συνεργασία σας με δυο εξειδικευμένες ειδικότητες: α) το Χειρουργό και β) τον Προσθετολόγο, κάθε μια από τις ειδικότητες αυτές απαιτεί πολλά χρόνια εκπαίδευσης.

Είναι προφανές ότι όσο μεγαλύτερη εμπειρία έχει αυτή η επιστημονική ομάδα και αυτονόητα μεγαλύτερη εξειδίκευση, τόσο καλύτερα αποτελέσματα μπορεί να επιτύχει στην πορεία των ασθενών της.

Θα πρέπει βέβαια εδώ να τονιστεί, ότι απαιτείται λεπτομερής αξιολόγηση της εμπειρίας του Χειρουργού. Αυτό σημαίνει, ότι ο Επεμβαίνων όχι μόνο να έχει την ικανότητα και τη γνώση να κάνει όλες τις Επεμβάσεις, επί του προκειμένου, Ανάπλασις του Οστού των γνάθων, αλλά θα πρέπει και να μπορεί να αξιολογήσει από τις διάφορες δυνατές μεθόδους, την πιο κατάλληλη για τη συγκεκριμένη περίπτωση ασθενούς.

Επιπρόσθετα, η έμπειρη επιστημονική ομάδα χρειάζεται και ένα ισάξιο της Οδοντοτεχνικό Εργαστήριο, που θα μπορέσει με τις οδηγίες των γιατρών να πετύχει το τέλειο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα σε κάθε Εξατομικευμένο Σχέδιο Θεραπείας για τον συγκεκριμένο ασθενή.

Το πρόβλημα είναι, ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι απρόοπτο μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης, οπότε η εμπειρία του Επεμβαίνοντος είναι πολύτιμη, ακόμα και στην απλή σχετικά επέμβαση των Εμφυτευμάτων.

ΕΙΚΟΝΑ 74 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ: Τεχνικές αύξησης του πάχους και του ύψους της φατνιακής ακρολοφίας. α) Le Fort I οστεοτομία και τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος ενδιάμεσα για αντιμετώπιση έντονης κάθετης ή/και οριζόντιας απορρόφησης της άνω γνάθου. β) Διατατική οστεογένεση στο πρόσθιο τμήμα της άνω γνάθου μετά από κάθετη οστεοτομία για αύξηση του εύρους της φατνιακής ακρολοφίας.
ΕΙΚΟΝΑ 75 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ: Διάφορες τεχνικές αποκατάστασης έντονα απορροφημένης άνω γνάθου. α) Επένθετο (onlay) οστικό μόσχευμα στην άνω γνάθο για αποκατάσταση τόσο του εύρους όσο και του ύψους της φατνιακής ακρολοφίας. β) Ένθετο (inlay) οστικό μόσχευμα για ανύψωση του εδάφους του ιγμορείου άντρου. γ) Ένθετο (inlay) οστικό μόσχευμα για αποκατάσταση οστικών ελλειμμάτων της φατνιακής ακρολοφίας της άνω γνάθου. δ) Le Fort I οστεοτομία και τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος (en block) ενδιάμεσα για αντιμετώπιση έντονης κάθετης ή/και οριζόντιας απορρόφησης της άνω γνάθου. ε, στ) Διατατική οστεογένεση μετά από κάθετη ή οριζόντια οστεοτομία της φατνιακής ακρολοφίας της άνω γνάθου για αύξηση του εύρους ή του ύψους αυτής αντίστοιχα. ζ) Διαχωρισμός (splitting) της φατνιακής ακρολοφίας για την αύξηση του εύρους αυτής.

13. Είναι η Εμφυτευματολογία ξεχωριστή ειδικότητα της Οδοντιατρικής;

Η Εμφυτευματολογία ΔΕΝ είναι ξεχωριστή ειδικότητα της Οδοντιατρικής, διότι η άσκησή της περιλαμβάνει δύο ειδικότητες, δεδομένου ότι η αποκατάσταση ενός ασθενούς με Εμφυτεύματα έχει δύο στάδια, το Χειρουργικό και το Προσθετικό.

Επομένως, η Εμφυτευματολογία απαιτεί τη γνώση από δύο πεδία της Οδοντιατρικής: τη Χειρουργική του Στόματος και των Γνάθων και την Προσθετική. Αμφότερα τα πεδία αυτά έχουν πολλά χρόνια εκπαίδευσης το καθένα και αποτελούν ξεχωριστές η καθεμία εξειδικεύσεις της Οδοντιατρικής, ενώ η ΓναθοΠροσωπική Χειρουργική  είναι ειδικότητα και της Ιατρικής και βέβαια απαιτεί ακόμα περισσότερα χρόνια σπουδών για την απόκτηση του πτυχίου της. Είναι προφανές ότι οι Επιστήμονες που έχουν ολοκληρώσει αυτή την εκπαίδευση ως Χειρουργοί, έχοντες λάβει δύο πτυχία, Ιατρικής και Οδοντιατρικής και μετά 5 χρόνια νοσοκομειακή εμπειρία, αποτελούν συνήθως την καλύτερη εγγύηση για το άριστο αποτέλεσμα κάθε χειρουργικής επέμβασης.

14. Υπάρχει ειδικότητα Εμφυτευματολόγου

Ειδικότητα Εμφυτευματολόγου δεν υπάρχει.

Τον τίτλο αυτόν χρησιμοποιούν συνάδελφοι που θεωρούν ότι ασχολούνται ευρύτατα με τα Εμφυτεύματα και οι οποίοι συνήθως δεν διαθέτουν ειδικότητα Γναθοχειρουργικής, πιθανώς και ούτε Μεταπτυχιακές σπουδές στην Προσθετική.

Όπως προαναφέραμε, η ολοκλήρωση της αποκατάστασης ενός ασθενούς με Εμφυτεύματα έχει δύο στάδια, το Χειρουργικό και το Προσθετικό.  

Επομένως, ο Εμφυτευματολόγος θα έπρεπε να έχει ειδικευθεί ή και ολοκληρώσει επίσημες σπουδές και στις δύο ειδικότητες αυτές.

15. Έχω κάποια δικά μου δόντια ακόμη στο Στόμα. Μπορούν να με βοηθήσουν τα Εμφυτεύματα;

Κανένα φυσικό δόντι δεν πρέπει να εξαχθεί, εάν μπορεί να διατηρηθεί στο Στόμα.
Από την άλλη πλευρά ένα δόντι για να μπορέσει να διατηρηθεί, θα πρέπει να είναι υγιές ή να μπορεί να θεραπευθεί.

Στόχος επομένως, είναι να βρίσκεται πάντα η πιο κατάλληλη λύση για την συνύπαρξη Υγιών φυσικών Δοντιών και Εμφυτευμάτων.

ΕΙΚΟΝΑ 77 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ: Τοποθέτηση εμφυτευμάτων λόγω συγγενούς ελλείψεων των πλαγίων τομέων της άνω γνάθου σε νεαρή ασθενή με οπερωιοσχιστία. α) Κλινική και ακτινογραφική απεικόνιση προεγχειρητικά με τη βοήθεια πανοραμικής και οπισθοφατνιακών ακτινογραφιών. Φαίνεται η μετακίνηση δοντιών που έχει επιτευχθεί μετά την εφαρμογή ορθοδοντικής θεραπείας και η επίτευξη ικανού διαστήματος για τοποθέτηση εμφυτευμάτων στις περιοχές των πλαγίων τομέων. β) Κλινικά στάδια τοποθέτησης εμφυτευμάτων στην περιοχή των πλαγίων τομέων. Λόγω της ιδιομορφίας του προστομιακού πετάλου, το εμφύτευμα παρέμεινε εν μέρει ακάλυπτο μετά την τοποθέτησή του. Για το λόγο αυτό τοποθετήθηκε οστικό μόσχευμα από ενδοστοματική δότρια θέση και μεμβράνη κάλυψης. Τα τραύμα συρράφθηκε κατά πρώτο σκοπό. γ) Έξι μήνες μετά η οστεοενσωμάτωση ήταν απιτυχής και έγινε αποκάλυψη των εμφυτευμάτων ώστε να τοποθετηθεί προσθετική αποκατάσταση. δ) Τελική κλινική εικόνα της ασθενούς.

16. Μετά από μία απονεύρωση το δόντι μου έσπασε και πρέπει να το βγάλω. Μπορώ να βάλω Εμφύτευμα;

Φυσικά! Την ημέρα της εξαγωγής του δοντιού μπορεί να τοποθετηθεί άμεσα το Εμφύτευμα. Πιθανότατα να μπορεί να τοποθετηθεί και άμεσα η προσθετική εργασία, οπότε θα έχετε άμεση λύση του προβλήματός σας.

17. Πόσες ακτινογραφίες πρέπει να κάνω, γιατί με ανησυχεί η επιβάρυνση από την ακτινοβολία

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η επιβάρυνση της ακτινοβολίας στις πανοραμικές ακτινογραφίες, ιδιαίτερα με τα σύγχρονα ψηφιακά μηχανήματα, είναι μηδαμινή.  Κατά συνέπεια δε χρειάζεται να έχετε την παραμικρή ανησυχία.

Πάντως εκτός από την αρχική μελέτη, που θα απαιτηθεί εκτός της πανοραμικής και το Dental Scan, στη συνέχεια μόνο η πανοραμική συνήθως καλύπτει τον έλεγχο της πορείας σας.

18. Καπνίζω τουλάχιστον 15 τσιγάρα την ημέρα, καμιά φορά μέχρι και 25. Νομίζετε ότι με τα Εμφυτεύματα που θέλω να βάλω, μπορεί να έχω πρόβλημα; 

Ατυχώς, το τσιγάρο δρα πολύ βλαπτικά και ειδικότερα στο στόμα αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για διάφορες παθήσεις. Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι το τσιγάρο πέρα από τη γενικότερη επιβάρυνση του οργανισμού, δρα και στα Εμφυτεύματα πολύ αρνητικά, αυξάνοντας την πιθανότητα απόρριψής τους.

19. Η Οστεοπόρωση ή και η Εμμηνόπαυση αποτελούν αντένδειξη για τα Εμφυτεύματα;

Έχει σήμερα αποδειχθεί ότι η Οστεοπόρωση δεν έχει μεγαλύτερη πιθανότητα αρνητικών αποτελεσμάτων από τη φυσιολογική κατάσταση του Οστού των Γνάθων. Άρα, τα προαναφερόμενα ΔΕΝ αποτελούν κανένα επιβαρυντικόπαράγοντα για την πορεία των Εμφυτευμάτων.

Απλά μόνον χρειάζονται προσοχή κάποια φάρμακα, που λαμβάνονται για την Οστεοπόρωση, διότι κάποια συγκεκριμένα (Διφωσφονικά, χορηγηθέντα ενδοφλεβίως) μπορεί να δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα. 

Γ. Απορίες για την Επέμβαση και την Προσθετική αποκατάσταση

1. Υπάρχει πόνος κατά την τοποθέτηση των Οδοντικών Εμφυτευμάτων;

Η επέμβαση δεν πρόκειται να πονέσει καθόλου, είναι ανώδυνη και γίνεται με τοπική αναισθησία, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται για την Εξαγωγή ενός δοντιού. Αυτό που θέλει φροντίδα είναι το Άγχος και ο Φόβος του ασθενούς ότι θα πονέσει.

Επιπρόσθετα, η Ηρεμία του ασθενούς κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας είναι πολύ σημαντική. Για τον σκοπό αυτό, μπορεί να παρευρίσκεται Αναισθησιολόγος, όχι για να δώσει Γεν. Αναισθησία, αλλά ηρεμεί τον ασθενή και ελέγχει τα ζωτικά του σημεία (Πίεση, Σφύξεις). Η παρουσία του και μόνο είναι ευεργετική σε οιαδήποτε άτομο, πολύ περισσότερο σε ασθενείς που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι ότι θα πονέσουν.

Η υποδομή και η οργάνωση του Χειρουργείου στο χώρο μας, παρόλο που δεν απαιτείται, είναι νοσοκομειακών προδιαγραφών.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ολοκληρώνεται η Επέμβαση και ακόμα και οι τρομερά αγχώδεις Ασθενείς δηλώνουν μετά, ότι ΔΕΝ ΠΟΝΕΣΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ και ανησυχούν μόνο για να μην πονέσουν αργότερα. Αυτό βέβαια, ελέγχεται πολύ ευκολότερα και το μόνο που πιθανώς να έχουν, είναι ένα σχετικά μικρό μετεγχειρητικό οίδημα.

2. Ποιά είναι η διαδικασία τοποθέτησης της Προσθετικής αποκατάστασης;

Εφόσον η Προσθετική αποκατάσταση επιλέγεται να τοποθετηθεί άμεσα (εντός 24 ωρών) με την τοποθέτηση των Εμφυτευμάτων, αυτή μπορεί να στηριχθεί, ανάλογα την περίπτωση, με δύο τρόπους:

  1. Στα ίδια τα Εμφυτεύματα, εάν το Οστούν ήταν επαρκές και εξασφάλιζε την καλή Πρωτογενή τους συγκράτηση.
  2. Σε προσωρινά Εμφυτεύματα (πολύ λεπτότερα των κανονικών), που τοποθετούνται ενδιάμεσα στα μόνιμα Εμφυτεύματα και εξυπηρετούν άριστα το σκοπό αυτό.

3. Πόσα Οδοντικά Εμφυτεύματα χρειάζονται;

Αυτό εξαρτάται από:

α) τον αριθμό των δοντιών που λείπουν.

β) το είδος (πρόσθια ή οπίσθια) των δοντιών που αφαιρέθησαν.

γ) την τοπογραφική θέση του οδοντικού κενού στην Άνω και την Κάτω Γνάθο.

Σημειωτέον ότι το κάθε Εμφύτευμα αντιστοιχεί στη ρίζα ενός Δοντιού, αλλά δεν απαιτείται πάντα ίσος αριθμός Εμφυτευμάτων με τα Δόντια που λείπουν, διότι μεταξύ των Εμφυτευμάτων μπορεί να τοποθετηθεί Γέφυρα, όπως και στα φυσικά Δόντια.

Ο αριθμός των Εμφυτευμάτων που θα απαιτηθεί εξαρτάται πέρα από τους προαναφερθέντες παράγοντες και από τη Σκληρότητα του Οστού του κάθε Ασθενούς. Η Σκληρότητα του Οστού δε μπορεί να διαγνωστεί αξιόπιστα από καμία Εργαστηριακή μέθοδο, πχ Ακτινογραφικά, παρά μόνον κατά το Χειρουργείο. Τότε μπορεί να αποφασιστεί η επιπρόσθετη τοποθέτηση κάποιου Εμφυτεύματος, εάν διαπιστωθεί ότι το Οστούν είναι ιδιαίτερα μαλακό.

ΕΙΚΟΝΑ 56 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ: α) Προεγχειρητική ακτινογραφία ασθενούς στον οποίο έγινε εξαγωγή όλων των δοντιών λόγω έντονων περιοδοντικών προβλημάτων καθώς και του εγκλείστου γομφίου κάτω αριστερά. β) Ακτινογραφική εικόνα μετά τη τοποθέτηση εμφυτευμάτων στη πρόσθια περιοχή της κάτω γνάθου μεταξύ των γενειακών τρημάτων. γ, δ, ε)  Στάδια προσθετικής αποκατάστασης με τελικό στόχο την επένθετη επί των εμφυτευμάτων ολική οδοντοστοιχία κάτω και την ολική οδοντοστοιχία βλεννογονικής στήριξης άνω. 

4. Πόσα Εμφυτεύματα χρειάζονται, όταν δεν υπάρχουν καθόλου Δόντια σε μια Γνάθο;

Η προσθετική εργασία στηριζόμενη σε Εμφυτεύματα σε μια ολική νωδότητα, δηλαδή σε πλήρη έλλειψη δοντιών, μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:

α) Γέφυρα πορσελάνης, σταθερή (συγκολούμενη ή κοχλιούμενη).

β) Υβριδική Γέφυρα, σταθερή (κοχλιούμενη)

γ) Επένθετη οδοντοστοιχία, ημισταθερή (στηριζόμενη σε δοκό τοποθετημένη πάνω στα Εμφυτεύματα).

Συνήθως απαιτούνται τέσσερα με έξι Εμφυτεύματα και αυτό εξαρτάται από δύο σημαντικούς παράγοντες:

i. Εάν πρόκειται για αποκατάσταση Άνω ή Κάτω Γνάθου (η Κάτω Γνάθος έχει από τη φύση της Σκληρότερο οστούν και δυνητικά, σε ιδανικές περιπτώσεις μπορεί να αποκατασταθεί η ολική νωδότητα της με 4 μόνο Εμφυτεύματα για σταθερή προσθετική εργασία).

ii. Εάν υπάρχει ικανοποιητική Σκληρότητα του οστού του συγκεκριμένου Ασθενούς.

Όπως προαναφέραμε, η Σκληρότητα του οστού δεν μπορεί να διαγνωστεί αξιόπιστα από καμία Εργαστηριακή μέθοδο, πχ Ακτινογραφικά, παρά μόνον κατά το Χειρουργείο. Τότε μπορεί να αποφασιστεί η επιπρόσθετη τοποθέτηση κάποιου Εμφυτεύματος, εάν διαπιστωθεί ότι το Οστούν είναι ιδιαίτερα μαλακό.

Σε ιδανικές περιπτώσεις στην Κάτω Γνάθο μπορεί να γίνει Κινητή Ολική αποκατάσταση των δοντιών με δύο Εμφυτεύματα, όπως περιγράφεται στη Βιβλιογραφία, αλλά χρειάζεται λεπτομερή αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης και του υπάρχοντος οστού της Γνάθου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα δυο αυτά Εμφυτεύματα μπορούν να αντιρροπήσουν τις δυνάμεις μάσησης στην συγκεκριμένη περίπτωση Ασθενούς.

Πάντως σε κάθε σχέδιο θεραπείας καλό είναι να προβλέπεται μια πιο σταθερή συγκράτηση της προσθετικής εργασίαςσε περισσότερα Εμφυτεύματα, παρά μια οριακή σε στήριξη αποκατάσταση.

Σχετικά πρόσφατα, διατυπώθηκε η άποψη “All in 4”, δηλαδή αποκατάσταση με 4 Εμφυτεύματα για ολική νωδότητα στην Άνω Γνάθο και άλλα 4 στην Κάτω Γνάθο. Δεδομένου ότι, όπως είπαμε, τα Εμφυτεύματα έχουν και αυτά ένα ποσοστό επιτυχίας, άλλα πάντα υπάρχει ένα υπαρκτό ποσοστό αποτυχίας και με δεδομένο ότι δεν αξιολογήθηκε επιπρόσθετα η Σκληρότητα του Οστού, είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με την αποδοχή της άποψης αυτής.

5. Πότε μπαίνουν τα δόντια (μόνιμα ή προσωρινά) μετά τα Οδοντικά Εμφυτεύματα; Τι είναι η άμεση φόρτιση;

Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις: Η κλασσική μέθοδος και η άμεση φόρτιση.

Λύση 1: Η κλασική μέθοδος περιλαμβάνει αναμονή τρεις (3) μήνεςγια την Κάτω Γνάθο και έξι (6) για την Άνω, προκειμένου να ολοκληρωθεί η Οστεοενσωμάτωση των Εμφυτευμάτων στο Οστούν της Γνάθου. Η Προσθετική γίνεται μετά το στάδιο της Οστεοενσωμάτωσης. Επομένως, στην περίπτωση επιλογής αυτής της λύσης, ο Ασθενής έχει την οριστική προσθετική αποκατάσταση σε 3 μήνες για την Κάτω και 6 μήνες για την Άνω Γνάθο. Στο διάστημα όμως της αναμονής, ο Ασθενής δεν μένει χωρίς Δόντια, διότι μπορεί να έχει προσωρινή αποκατάσταση, είτε με επιπρόσθετα προσωρινά Εμφυτεύματα, είτε με κάποια προσθετική εργασία (κινητή ή ακίνητη, στην περίπτωση που έχει δικά του Δόντια).

Λύση 2: Η άμεση φόρτιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιλεγμένες ιδανικές περιπτώσεις. Η εξέλιξη των Εμφυτευμάτων έκανε εφικτή τη δυνατότητα να μην απαιτείται σε όλες τις περιπτώσεις η αναμονή 3-6 μηνών για την Οστεοενσωμάτωση των Εμφυτευμάτων και κατ’επέκταση για την Προσθετική εργασία. Άμεση φόρτιση λοιπόν σημαίνει αυθημερόν (εντός 24 ωρών) τοποθέτηση Εμφυτευμάτων και Προσθετικής εργασίας. Η άμεση φόρτιση είναι δυνατή, όταν υπάρχει επαρκές οστούν (σε ύψος και πάχος), οπότε ο Ασθενής μπορεί να έχει εντός 24 ωρών την προσθετική του αποκατάσταση (προσωρινή ή μόνιμη), στηριζόμενη στα δικά του κανονικά Εμφυτεύματα.

Συγκριτικές μελέτες με τις δύο προαναφερόμενες λύσεις έχουν δείξει ότι η κλασική μέθοδος έχει καλύτερα ποσοστά επιτυχίας από την άμεση φόρτιση.

6. Ποιές οι προϋποθέσεις για να έχουμε δόντια σε μία μέρα;

Η λύση της άμεσης φόρτισης, είναι εφικτή μόνο όταν υπάρχει επαρκές Οστούν σε Ύψος και Πάχος, οπότε μπορούμε να τοποθετήσουμε Εμφυτεύματα που θα έχουν σταθερή συγκράτηση με το οστούν και την ίδια μέρα την προσθετική εργασία (εντός 24 ωρών). Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά επιτυχίας των Εμφυτευμάτων στην επιλογή της άμεσης φόρτισης είναι ελαφρώς μικρότερα από την κλασσική μέθοδο της τρίμηνης ή εξάμηνης αναμονής.

7. Τί είναι τα Mini Εμφυτεύματα ή Μικροεμφυτεύματα;

Τα Μικροεμφυτεύματα είναι λεπτότερα από τα κανονικά Εμφυτεύματα δοντιών.
Δεν οστεοενσωματώνονται και πρέπει να αφαιρεθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Έχουν πολύτιμη συμβολή στη στήριξη κάποιας προσωρινής προσθετικής εργασίας, καλύπτοντας το χρονικό διάστημα της Οστεοενσωμάτωσης των κανονικών Οδοντικών Εμφυτευμάτων.
Έχουν προταθεί από ορισμένους συναδέλφους και για μακροχρόνια στήριξη προσθετικών εργασιών.

8. Τί είναι η Ανύψωση του Ιγμορείου;

Είναι η επέμβαση κατά την οποία γίνεται μετακίνηση της μεμβράνης του Ιγμορείου, προκειμένου να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη ποσότητα Οστού στην περιοχή των οπισθίων δοντιών της άνω γνάθου.
Ανάλογα την ποσότητα του αρχικά υπάρχοντος Οστού στην περιοχή αυτή, μπορούμε να τοποθετήσουμε Εμφυτεύματα είτε στην ίδια χειρουργική φάση με την Ανύψωση του Ιγμορείου, είτε προηγείται η Ανύψωση και όταν δημιουργηθεί το Οστούν γίνεται η τοποθέτησή τους.
Η επέμβαση αυτή γίνεται με ανοικτή ή με κλειστή μέθοδο. Η καθεμία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα.

Το πρόβλημα της Επέμβασης είναι η πολύ λεπτή μεμβράνη, που επικαλύπτει το Ιγμόρειο, η οποία σκίζεται πολύ εύκολα. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές, που μπορεί αυτό να διορθωθεί, εάν συμβεί. Επομένως, απαιτείται ο έμπειρος Χειρουργός, ο οποίος μπορεί να λύσει διεγχειρητικά το συχνά παρουσιαζόμενο αυτό πρόβλημα.
Δείτε για την Ανύψωση του Ιγμορείου και από το Κεντρικό Μενού, Εμφυτεύματα, στην Ενότητα Οστικά Μοσχεύματα

ΕΙΚΟΝΑ 61 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ: Διάτρηση της μεμβράνης του Schneider: Συχνή επιπλοκή (20%) σε επεμβάσεις ανυψώσεως του εδάφους του ιγμορείου άντρου είτε κατά τη διάνοιξη του οστικού παραθύρου με μηχανοκίνητα εργαλεία, είτε κατά την προσπάθεια αποκόλλησης αυτής από το οστούν, είτε κατά την τεχνική των οστεοτόμων.
ΕΙΚΟΝΑ 62 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ: α. Σχηματική απεικόνιση της χρήσης του πιεζοηλεκτρικού φαινομένου στην ανύψωση του ιγμορείου. β. Ειδικά ρύγχη που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία.

 

ΕΙΚΟΝΑ 59 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ: Σχηματική απεικόνιση της τεχνικής του οστικού παραθύρου για την ανύψωση του εδάφους του ιγμορείου άντρου με ταυτόχρονη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. α) Σε μετωπιαία (στεφανιαία) τομή του ιγμορείου φαίνεται η αναπέταση κρημνού ολικού πάχους. β) Διάνοιξη πλευρικού οστικού παραθύρου. γ) Σταδιακή αποκόλληση της μεμβράνης. δ) Τοποθέτηση του εμφυτεύματος και ε) πλήρωση του κενού που υπάρχει με οστικό μόσχευμα
ΕΙΚΟΝΑ 67 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ: Τεχνική των οστεοτόμων: α1-α6) Σχηματική απεικόνιση της τεχνικής βήμα – βήμα και β) Αναπαράσταση σε άνω γνάθο.
α1: Μετά την δημιουργία φρεατίου χρησιμοποιούμε τον κατάλληλο οστεοτόμο
α2:Χρησιμοποίηση ενός οστεοτόμου για πρόκληση κατάγματος δίκην χλωρού ξύλου στο έδαφος του ιγμορείου
α3:Χρησιμοποίηση ενός εργαλείου με θολωτό ρύγχος για αποκόλληση της μεμβράνης.
α4 :Προώθηση οστικού μοσχεύματος μέσω του φρεατίου για πλήρωση του κενού
α5 :Κατανομή του μοσχεύματος σε όλη την έκταση
α6:Τοποθέτηση του εμφυτεύματος στο φρεάτιο

9. Που χρησιμεύει ο Χειρουργικός νάρθηκας και τι είναι η Καθοδηγούμενη με Computer Εμφυτευματολογία;

Ο Χειρουργικός νάρθηκας είναι μία ακόμη εξέλιξη στην Εμφυτευματολογία, που έχει πολύτιμη συμβολή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η χρήση του δεν είναι πάντα αναγκαία.
Η όλη διαδικασία στηρίζεται στην εξέλιξη της Τομογραφίας των γνάθων, που δημιούργησε την Καθοδηγούμενη με Computer Εμφυτευματολογία.
Αρχικά, από τη μελέτη της Αξονικής τομογραφίας εκπονείται το εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας, έχοντας επιλέξει τις ακριβείς θέσεις που θέλουμε ιδανικά να τοποθετηθούν τα Εμφυτεύματα.
Γίνεται αποτύπωμα του στόματος με ειδικό scanner και ακολούθως κατασκευάζεται με τον 3D εκτυπωτή ο Χειρουργικός νάρθηκας, που έχει οδηγούς για την ακριβή θέση και κλίση των Εμφυτευμάτων, οπότε σταθεροποιούμενος στη γνάθο, μας καθοδηγεί κατά το Χειρουργείο για την ακριβή θέση και ιδανική φορά των Εμφυτευμάτων.
Επιπρόσθετα, με τη χρήση του νάρθηκα μπορεί να αποφευχθούν σε κάποιες περιπτώσεις οι τομές και τα ράμματα, οπότε η μετεγχειρητική πορεία είναι ακόμη καλύτερη.
Βασική προϋπόθεση της επιτυχούς χρησιμοποίησης του Χειρουργικού νάρθηκα είναι η σταθεροποίηση του στη σωστή θέση, διότι το Χειρουργικό πεδίο είναι καλυμμένο και δεν μπορεί να ελεγχθεί απόλυτα.
Η εμπειρία του Χειρουργού και εδώ αποφεύγει κατά το δυνατόν οποιοδήποτε τυχόν λάθος.
Τα πλεονεκτήματα του Χειρουργικού νάρθηκα είναι τα κάτωθι:

α. Ο ασθενής μπορεί να δει πως θα γίνει ακριβώς το στόμα του στον υπολογιστή πριν την Επέμβαση.

β. Μπορεί να έχει προκατασκευαστεί η προσθετική αποκατάσταση του ασθενούς προσωρινή ή μόνιμη, που θα τοποθετηθεί μόλις τελειώσει το Χειρουργείο.

γ. Λόγω της ελάχιστα επεμβατικής τοποθέτησης των Εμφυτευμάτων ΧΩΡΙΣ ΤΟΜΕΣ & ΡΑΜΜΑΤΑ με απόλυτη ακρίβεια, δεν χρειάζεται οι ασθενείς που έπαιρναν Αντιπηκτικά να τα διακόψουν.




ΕΙΚΟΝΑ 32 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ: Προεγχειρητικός σχεδιασμός εμφυτευμάτων με τη βοήθεια αξονικής τομογραφίας (Dental Scan) και ειδικού λογισμικού επεξεργασίας αυτής. Κατασκευή χειρουργικού-ακρυλικού νάρθηκα και ακτινογραφική απεικόνιση εμφυτευμάτων μετεγχειρητικά.

Δ. Απορίες μετά την Επέμβαση

1. Υπάρχει πόνος μετά την Επέμβαση;

Μετεγχειρητικά ιδιαίτερες ενοχλήσεις ΔΕΝ παρατηρούνται, πάρα μόνο οίδημα, το οποίο υποχωρεί σταδιακά από την τρίτη μέρα. Εάν παρουσιαστεί ενόχληση αντιμετωπίζεται με συνήθη αναλγητικά.

2. Θα πρέπει να μείνω χωρίς δόντια μετά την Επέμβαση;

Σχεδόν πάντα υπάρχει δυνατότητα άμεσης, έστω και προσωρινής αποκατάστασης και ειδικότερα, όταν υπάρχει επιτακτική ανάγκη ή επιθυμία του ασθενούς.

3. Τι πρέπει να κάνω καθημερινά για τα Εμφυτεύματα και τα νέα μου δόντια;

Χρειάζεται πλύσιμο των δοντιών σας τρεις φορές την ημέρα, όπως θα έπρεπε να πλένετε και τα δικά σας φυσικά δόντια. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η χρησιμοποίηση βούρτσας υπερήχων, που θα διατηρεί τα Εμφυτεύματά σας σε άριστη κατάσταση.

4. Τι άλλη φροντίδα απαιτούν τα Εμφυτεύματα και τα νέα μου δόντια;

Είναι επιβεβλημένη η επίσκεψη στον Ιατρό σας, τουλάχιστον ανά εξάμηνο στην αρχή και ανά έτος στη συνέχεια. Στις συνεδρίες αυτές θα ελέγχει τη στοματική σας υγιεινή και θα κάνει ό,τι απαιτείται για να διατηρούνται τα Εμφυτεύματά σας σε άριστη κατάσταση. Αυτό που έχει σημασία είναι τις οδηγίες του Ιατρού σας να τις τηρείται καθημερινά.

5. Υπάρχει περίπτωση να απορριφθούν τα Εμφυτεύματα από τον Οργανισμό;

Σπάνια μπορεί να απορριφθεί ένα Εμφύτευμα, ανάλογα την περίπτωση, σε ποσοστό, που φτάνει το 5-8%, γεγονός που ακόμα περισσότερο ελαχιστοποιείται από μια έμπειρη χειρουργική ομάδα. Αυτό μπορεί να συμβεί συνηθέστερα κατά τη φάση της Οστεοενσωμάτωσης, δηλαδή τρεις έως έξι μήνες μετά την τοποθέτησή τους.

ΕΙΚΟΝΑ 78 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ: Αποτυχία οστεοενσωμάτωσης κατά τη φάση επούλωσης σε εμφύτευμα που τοποθετήθηκε στην πρόσθια περιοχή της κάτω γνάθου. Παρειακά το οστούν έχει απορροφηθεί, ενώ υπάρχει συνοδός αλλοίωση στη γλωσσική πλευρά του εμφυτεύματος.

6. Τι γίνεται, εάν απορριφθεί ένα Εμφύτευμα;

Το Εμφύτευμα θα πρέπει να αφαιρεθεί και συνήθως μετά από αναμονή κάποιων ημερών ή εβδομάδων τοποθετείται ένα άλλο στην ίδια θέση, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων οστεοενσωματώνεται χωρίς πρόβλημα.

7. Μετά από πόσο καιρό μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα Οδοντικά Εμφυτεύματα στη μάσηση;

Αμέσως μετά την τοποθέτηση της προσθετικής εργασίας, αλλά στην αρχή σε περίπτωση ολικής αποκατάστασης θα πρέπει να δοθεί ο χρόνος στους ιστούς (γλώσσα, χείλη κλπ) να λειτουργήσουν με τις νέες συνθήκες. Προς τούτο θα πρέπει ο ασθενής να μασάει αργά και μαλακές τροφές για μερικές ημέρες.

8. Τι γίνεται με την αισθητική κατά την διάρκεια της επούλωσης των Εμφυτευμάτων; Μένει ο ασθενής χωρίς δόντια;

Ακόμα και στην περίπτωση που δε μπορεί να γίνει η άμεση φόρτιση (κατά την οποία  ο ασθενής έχει δόντια ακόμη και την ίδια μέρα της τοποθέτησης των Εμφυτευμάτων του), μπορεί να εξασφαλιστεί να μη μείνει ο ασθενής χωρίς δόντια. Τούτο επιτυγχάνεται με την  τοποθέτηση προσωρινών Εμφυτευμάτων, που είναι άμεσα χρησιμοποιήσιμα ή ακόμα προκατασκευάζοντας μια  άμεση προσωρινή κινητή οδοντοστοιχία, ή προσωρινή γέφυρα αν υπάρχουν κάποια φυσικά δόντια.

9. Τί είναι η Περιεμφυτευματίτιδα;

Αποτελεί την φλεγμονή των ιστών γύρω από το Εμφύτευμα που δημιουργεί οστική αποδόμηση και κίνδυνο απώλειας του Εμφυτεύματος, εάν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα.

ΕΙΚΟΝΑ 79 από το ΒΙΒΛΙΟ του ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ: Περιεμφυτευματίτιδα.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα:

α. Ερυθρότητα του βλεννογόνου γύρω από το εμφύτευμα και αιμορραγική τάση
β. Πιθανή εκροή πύου και κινητικότητα του Εμφυτεύματος σε παραμελημένες περιπτώσεις
γ. Ακτινογραφικά εμφανή σε ύψος οστική απώλεια

Πιθανές αιτίες Περιεμφυτευματίτιδας:

α. Λοίμωξη από ελλιπή στοματική υγιεινή ή μόλυνση παρακείμενων δοντιών ή ερεθισμό από κάποιο υλικό
β. Μηχανική επιβάρυνση ενδεχομένως λόγω προβληματικής προσθετικής εργασίας
γ. Κάπνισμα

Θεραπεία Περιεμφυτευματίτιδας:

α. Απόξεση  επιφάνειας Εμφυτεύματος και Laser
β. Αντιβιοτικά, Χλωρεξιδίνη, Μεσοδόντια Βουρτσάκια, Στοματική Υγιεινή
γ. Έλεγχος και διόρθωση τυχόν προβληματικής προσθετικής εργασίας.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτελεσματική θεραπεία είναι αναγκαστική η αφαίρεση του Εμφυτεύματος και η Οστική ανάπλαση της περιοχής με στόχο απώτερα την τοποθέτηση νέου Εμφυτεύματος

-Εμφυτευματα Δοντιων Κατεχακη-Εμφυτευματα Δοντιων Εθνική Αμυνα-Εμφυτευματα Δοντιων Πανορμου-Εμφυτευματα Δοντιων Χολαργος-Εμφυτευματα Δοντιων Νομισματοκοπειο-Εμφυτευματα Δοντιων Αγια Παρασκευη-Εμφυτευματα Δοντιων Αμπελοκηποι-Εμφυτευματα Δοντιων Ιλισια-Εμφυτευματα Δοντιων Ερυθρος-Εμφυτευματα Δοντιων Μαρουσι-Εμφυτευματα Δοντιων Κηφισια-Εμφυτευματα Δοντιων Γουδι-Εμφυτευματα Δοντιων Αλεξανδρας-Εμφυτευματα Δοντιων Κηφισια -Εμφυτευματα Δοντιων Χαλανδρι-Εμφυτευματα Δοντιων Ψυχικο-Εμφυτευματα Δοντιων Κυπρος-Εμφυτευματα Δοντιων Λευκωσια -Εμφυτευματα Δοντιων Λεμεσος-Εμφυτευματα Δοντιων Λαρνακα-Εμφυτευματα Δοντιων Φιλοθεη-Εμφυτευματα Δοντιων Πατησια-Εμφυτευματα Δοντιων Αθηνα-Εμφυτευματα Δοντιων Ροδος-Εμφυτευματα Δοντιων Γλυφαδα-Εμφυτευματα Δοντιων Κολωνακι Εμφυτευματα Δοντιων Αλιμος-Εμφυτευματα Δοντιων Ελληνικο-Εμφυτευματα Δοντιων Αργυρουπολη-Εμφυτευματα Δοντιων Βαρη- Εμφυτευματα Δοντιων Βουλα-Εμφυτευματα Δοντιων Βουλιαγμενη-Εμφυτευματα Δοντιων Ηλιουπολη Εμφυτευματα Δοντιων Βαρκιζα-Εμφυτευματα Δοντιων Γαλατσι-Γναθοπροσωπικος Χειρουργος Υγεια-Γναθοπροσωπικος Χειρουργος Νοσοκομειο Υγεια-Γναθοπροσωπικος Χειρουργος Ιατρικο Κεντρο-Γναθοπροσωπικος Χειρουργος Mediterraneo