Φλεγμονές Σιελογόνων Αδένων

18 Μαΐου 2020

Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τους σιελογόνους αδένες ή τους εκφορητικούς τους πόρους, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα, όπως οίδημα, ξηροστομία, πόνος, πυρετός.

Τα παρακάτω είναι μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα των σιελογόνων αδένων:

Σιελολιθίαση. Η πιο συνηθισμένη αιτία των διογκωμένων σιελογόνων αδένων είναι οι λίθοι (πέτρες) που μπορεί να αποφράξουν τον εκφορητικό τους πόρο και να εμποδίσουν τη ροή του σάλιου. Όταν το σάλιο δεν μπορεί να βγει από τους εκφορητικούς πόρους, συσσωρεύεται στον αδένα, προκαλώντας πόνο και πρήξιμο. Εάν η απόφραξη δεν λυθεί, ο αδένας είναι πιθανόν να μολυνθεί.

Σιελόλιθοι επομένως μπορεί να αποφράξουν τον εκφορητικό πόρο σιελογόνου αδένα, με αποτέλεσμα φλεγμονή και διαπύηση του αδένα.

Σιελαδενίτιδα. Η βακτηριακή μόλυνση του σιελογόνου αδένα, συνηθέστερα της παρωτίδας, μπορεί να είναι αποτέλεσμα απόφραξης του εκφορητικού πόρου.

Αν δεν αντιμετωπιστούν, οι λοιμώξεις από σιελογόνους αδένες μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο, υψηλό πυρετό και απόστημα (συλλογή πύου).

Κύστη. Κύστη μπορεί να δημιουργηθεί όταν τραυματισμοί του εκφορητικού πόρου, ή όταν λοιμώξεις, όγκοι ή σιελόλιθοι, εμποδίζουν τη ροή του σάλιου. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί ως μαλακή διόγκωση και να παρεμποδίζει το φαγητό και την ομιλία.

Οι όγκοι των σιελογόνων αδένων αναφέρονται στην ενότητα Όγκοι.

Η θεραπεία της σιελολιθίασης (απόφραξης του εκφορητικού πόρου από λίθο), αρχίζει συντηρητικά με προσπάθεια αφαίρεσης του λίθου με χειρισμό ενδοστοματικά, θερμά επιθέματα ή ξινές καραμέλες για την αύξηση της ροής του σάλιου. Εάν τα απλά μέτρα δεν διορθώσουν το πρόβλημα, θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του λίθου και σε προχωρημένες περιπτώσεις και του προσβεβλημένου αδένα.

Χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να χρειαστεί για τη θεραπεία μεγάλων κύστεων.

Σύνδρομο Sjögren.  Το σύνδρομο Sjögren ή αυτοάνοση επιθηλίτιδα είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα του συνδετικού ιστού που προσβάλλει κατεξοχήν τους εξωκρινείς αδένες. Δεδομένου ότι οι κύριοι εκπρόσωποι των εξωκρινών αδένων είναι οι σιελογόνοι και οι δακρυϊκοί αδένες, η κύρια κλινική έκφραση του συνδρόμου είναι η ξηροστομία και η ξηροφθαλμία.

Περίπου οι μισοί άνθρωποι με σύνδρομο Sjögren έχουν επίσης διόγκωση των σιελογόνων αδένων και στις δύο πλευρές του στόματος, που είναι συνήθως ανώδυνη.

-Εμφυτευματα Δοντιων Κατεχακη-Εμφυτευματα Δοντιων Εθνική Αμυνα-Εμφυτευματα Δοντιων Πανορμου-Εμφυτευματα Δοντιων Χολαργος-Εμφυτευματα Δοντιων Νομισματοκοπειο-Εμφυτευματα Δοντιων Αγια Παρασκευη-Εμφυτευματα Δοντιων Αμπελοκηποι-Εμφυτευματα Δοντιων Ιλισια-Εμφυτευματα Δοντιων Ερυθρος-Εμφυτευματα Δοντιων Μαρουσι-Εμφυτευματα Δοντιων Κηφισια-Εμφυτευματα Δοντιων Γουδι-Εμφυτευματα Δοντιων Αλεξανδρας-Εμφυτευματα Δοντιων Κηφισια -Εμφυτευματα Δοντιων Χαλανδρι-Εμφυτευματα Δοντιων Ψυχικο-Εμφυτευματα Δοντιων Κυπρος-Εμφυτευματα Δοντιων Λευκωσια -Εμφυτευματα Δοντιων Λεμεσος-Εμφυτευματα Δοντιων Λαρνακα-Εμφυτευματα Δοντιων Φιλοθεη-Εμφυτευματα Δοντιων Πατησια-Εμφυτευματα Δοντιων Αθηνα-Εμφυτευματα Δοντιων Ροδος-Εμφυτευματα Δοντιων Γλυφαδα-Εμφυτευματα Δοντιων Κολωνακι Εμφυτευματα Δοντιων Αλιμος-Εμφυτευματα Δοντιων Ελληνικο-Εμφυτευματα Δοντιων Αργυρουπολη-Εμφυτευματα Δοντιων Βαρη- Εμφυτευματα Δοντιων Βουλα-Εμφυτευματα Δοντιων Βουλιαγμενη-Εμφυτευματα Δοντιων Ηλιουπολη Εμφυτευματα Δοντιων Βαρκιζα-Εμφυτευματα Δοντιων Γαλατσι-Γναθοπροσωπικος Χειρουργος Υγεια-Γναθοπροσωπικος Χειρουργος Νοσοκομειο Υγεια-Γναθοπροσωπικος Χειρουργος Ιατρικο Κεντρο-Γναθοπροσωπικος Χειρουργος Mediterraneo